ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și Turcia sunt din nou protagonistele unui incident militaro-diplomatic. Ministrul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Ankara, după ce un avion rus, de tip Su-34 ar fi intrat în spațiul aerian turc. În urma incidentului, NATO a cerut Moscovei să-i respecte integral spațiul aerian.
 
Conform declarației oficiale, citată de AP, incidentul a avut loc vineri și avionul, un bombardier rus Sukhoi Su-34, a fost avertizat și în limba engleză și în limba rusă, înainte de a intra în spațiul aerian turc, scrie La Repubblica.

Ankara acuză Rusia de escaladare a tensiunilor și menționează că Rusia ar putea suporta "consecințe serioase". 

NATO a luat poziție, solicitând Rusiei să respecte spațiul său aerian. "Un avion rus de luptă a încălcat spațiul aerian turc ieri (vineri — n.r.), în ciuda avertismentelor repetate ale autorităților turce. Incidentele precedente au arătat cât de periculos este un astfel de comportament", afirmă într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice. "Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", se mai menționează în comunicat.

Relațiile dintre cele două state rămân încordate după ce, pe 24 noiembrie 2015,  un avion rus care intrase în spațiul aerian turc a fost doborât de aviația turcă.