ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presiunea exercitată de Turcia asupra Washington-ului pentru a o obține sprijin militar în operațiunea din nordul Siriei împotriva kurzilor sirieni și a ISIS, aduce dn nou în prim-plan baza aeriană americană de la Incirlik. Bază strategică pentru americani încă din timpul Războiului Rece.

Turcia își rezervă dreptul de a închide baza aeriană de la Incirlik, folosită de coaliție pentru atacarea jihadiștilor din Siria. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Turcia. 
 
"Dreptul de a spune "vom închide Incirlik" ne aparține, așa cum am mai spus. vom evalua condițiile", a spus Ibrahim Kalin, pentru postul local 24TV. Acesta a ținut să sublinieze că are impresia că noua administrație a SUA, a lui Trump, va fi mult mai atentă la "sensibilitățile" Ankarei, în mod special la sprijinul Washington-ului pentru kurzii sirieni în lupta cu ISIS.

Ankara este tot mai frustrată de politica Washingtonului în Siria de susținere a acestor miliții kurde siriene, pe care le consideră brațul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ce luptă în Turcia, o organizație pe care atât turcii și americanii o consideră teroristă.

La rândul său, vicepremierul Veysi Kaynak a declarat că această coaliție internațională antijihadistă condusă de Statele Unite a folosit doar rar baza aeriană de la Incirlik pentru a se alătura operațiunilor militare turce și rebelilor sirieni pe care Ankara îi susține, lucru care ridică întrebări în rândul populației turce.

„Prezența lor (la Incirlik) este pusă în discuție de către poporul și națiunea noastră, iar această problemă se află pe agenda Guvernului”, a declatrat Kaynak.

Turcia a lansat o incursiune în Siria, în august - Operațiunea Scut pe Eufrat - cu obiectivul de a respinge luptători din Statul Islamic din zona de frontieră și a opri înaintarea unor miliții siriene jurde către această zonă.