ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia nu mai are nevoie să adere la Uniunea Europeană, dar nu va abandona în mod unilateral negocierile privind aderarea la Blocul comunitar, a declarat, duminică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan în fața Parlamentului, informează site-ul agenției de presă Reuters, conform Mediafax.

”Nu vom fi noi ce care vor renunța. Ca să vă spun sincer, nu mai avem nevoie de aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Erdogan.

Turcia a început negocierile pentru aderare în urmă cu 12 ani, însă discuțiile au intrat într-un impas, mai mulți lideri europeni fiind critici față de acțiunile Ankarei după tentativa de lovitură de stat din 2016. De atunci, zeci de mii de oameni, inclusiv profesori și jurnaliști, au fost reținuți.

Oficialii turci au precizat că statele UE nu au apreciat corect gravitatea amenințărilor cu care s-a confruntat Ankara, precizând că unele state nu au cooperat cu Turcia.

”UE a eșuat în lupta împotriva terorismului”, a declarat președintele turc, sugerând că Blocul comunitar încă mai are nevoie de Turcia.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că Turcia nu ar trebui să adere la UE, în pofida faptului că Ankara este un aliat NATO.
 
Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara și Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranți spre continentul european.

Erdogan a amenințat totuși că va denunța acest acord dacă nu obține eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetățenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiții.

În condițiile în care Turcia se confruntă cu o amplificare violentă a conflictului kurd, nu-și poate permite să își revizuiască legislația antiteroristă, considerată prea extinsă, așa cum cere Uniunea Europeană, a insistat Erdogan.