ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate în China și în Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de țările BRICS în această situație, relatează EFE, conform Agerpres, citată de stiripesurse.ro

În declarații făcute pentru canalul Haberturk TV, șeful diplomației turce s-a referit la recentele sale vizite în China și Rusia, unde a spus că a observat o sciziune globală în creștere care ar putea duce la o escaladare a conflictelor belicoase actuale.

În interviul acordat luni seara, el a avertizat cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial. "Cred că lumea trebuie să ia în serios acest scenariu, această amenințare", a subliniat el.

"China, Rusia, Coreea și Iranul trec de la statutul de simpli parteneri de dialog la o solidaritate și un parteneriat mai structurale. Acesta este, desigur, un efect generalizat cauzat de războiul (din Ucraina)", a subliniat șeful diplomației turce.

Un alt aspect evidențiat de acesta este potențialul de distrugere în creștere al armelor utilizate în războiul din Ucraina, declanșat în februarie 2022, notează EFE.

În acest context, ministrul turc a reamintit că Kremlinul a amenințat chiar că ar putea recurge la bombe nucleare.

"Atât timp cât războiul continuă, acest risc va persista. Nu există scăpare, întrucât ambele părți vor fi forțate să folosească arme mai sofisticate și mai diferite, precum și metode care schimbă regula jocului pentru a-și provoca mai mult rău una alteia", a spus Fidan.

"Totul este în joc și, prin urmare, odată ce 'proxy' vor intra în joc, există posibilitatea ca această scânteie să se răspândească și în alte zone", a declarat ministrul, referindu-se la țările care sprijină diferitele părți în conflicte.

Ankara caută o apropiere de țările BRICS

Pe de altă parte, șeful diplomației turce a confirmat că țara sa se află în negocieri cu asociația creată de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cunoscută sub numele de "BRICS", considerând că aceasta are potențialul de a genera beneficii semnificative dacă ar fi instituționalizată după un model asemănător Uniunii Europene.

Discuțiile Turciei cu BRICS "sunt în evoluție", a indicat el.

Subliniind faptul că China și Rusia sunt deja principalii doi parteneri comerciali ai Turciei, ministrul a declarat că această apropiere nu reprezintă o schimbare în politica externă a Turciei, țară membră NATO care aspiră să adere la UE.

Comparând-o cu G7, format din cele șapte mari puteri economice occidentale, Fidan a subliniat că platforma BRICS, din care mai fac parte Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia, nu are, pentru moment, "un cadru structural fundamental".