ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia își exprimă opoziția față de referendumul pentru independența kurzilor din Irak și efectuează exerciții militare în apropierea frontierei sudice, avertizând că o dezintegrare a statelor din regiune poate genera un conflict global, relatează site-ul agenției de presă Reuters.

Nurettin Canikli, ministrul turc al Apărării, a afirmat, marți, că referendumul pentru independența kurzilor din Irak, ce va avea loc săptămâna viitoare, prezintă un risc major. El a adăugat că Turcia va lua toate măsurile necesare pentru a contracara acțiuni similare ale kurzilor din Turcia.

”O schimbare care ar însemna o violare a integrității teritoriale a Irakului prezintă un mare risc și pentru Turcia. Dezintegrarea Siriei sau a Irakului ar putea declanșa un conflict global a cărui final ar fi greu de prevăzut”, a declarat Nurettin Canikli.

Liderii regiunii kurde din Irak au anunțat că vor organiza un referendum pentru dobândirea independenței la 25 septembrie. Minoritatea kurdă din Irak, alcătuită din câteva milioane de cetățeni, controlează trei provincii irakiene care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional și propriile servicii de securitate.