ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși războiul care durează de 7 ani pare să fi ajuns la sfârșit, în Siria au loc mișcări importante de trupe cu sprijinul Turciei. Grupări de insurgenți sirieni au început crearea unei „armate naționale” cu ajutorul Turciei, ceea ce ar putea constitui un obstacol în calea planurilor președintelui sirian Bashar al-Assad de a recâștiga controlul asupra nord-vestului țării, ultimul bastion al rebelilor în Siria, în cazul în care facțiunile rebele vor reuși să depășească rivalitățile între ele, comentează luni Reuters, potrivit agerpres.ro.

Bashar al-Assad, susținut de Rusia și Iran, a promis să recupereze  „fiecare centimetru” din teritoriul sirian. Deși a preluat controlul asupra celei mai mari părți a Siriei, nord-vestul țării este ultima zonă aflată încă în mâinile rebelilor care doresc înlăturarea sa de la putere. Aceștia s-au regrupat sub paravanul acordurilor de evacuare din alte zone, încheiate ori de câte ori Damascul recucerea un sector. 

Nord-vestul Siriei se mărginește cu Turcia și cuprinde în principal provincia Idlib, o parte a provinciei Hama și o parte a provinciei Alep. 

Potrivit colonelului Haitham Afissi, șeful așa-zisei „armate naționale”, crearea acestei forțe, care va grupa aproximativ 35.000 de combatanți proveniți din cele mai importante miliții implicate în conflictul din Siria, nu este deloc o misiune ușoară. 

Grupările paramilitare s-au trezit de asemenea cu interdicția de a administra propriile închisori și tribunale și de a proceda la arestări extrajudiciare. 

În același timp, Turcia le plătește salarii combatanților, acordă sprijin logistic noii 'armate naționale' și 'arme, dacă este necesar'. 

Militarii acestei noi structuri fac de asemenea obiectul unor atacuri. Mai mulți recruți au fost răniți în urma unui bombardament la 5 august la Bab, în timpul ceremoniei în care acestora le erau înmânate diplome de absolvire a cursurilor de pregătire pentru intrarea în armată. 

Colonelul Afissi susține că aceasta este 'lucrarea unui inamic al revoluției, fie intern sau extern'. Vinovatul a fost identificat, mai spune el, dar fără a dezvălui cine este.