ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:00 Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU (Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia) au cerut joi „Turciei să înceteze acțiunea sa militară unilaterală” în Siria, într-o declarație dată publicității la finalul unei reuniuni de urgență cu ușile închise a acestui for, relatează AFP și Agerpres

Cererea de încetare a operațiunii turce se explică prin faptul „că nu credem că ea va rezolva preocupările de securitate ale Turciei”, menționează declarația europeană, subliniind că europenii „sunt profund preocupați” de ofensiva turcă, fără a o condamna totuși.

Totodată, cei 5 reprezentanți ai UE estimează că acțiunea militară turcă riscă „să favorizeze o reapariție a DAESH, care rămâne o amenințare semnificativă pentru securitatea regională, internațională și europeană”.

„Este improbabil ca așa-numita 'zonă de securitate' pe care Turcia intenționează să o creeze în nord-estul Siriei va corespunde criteriilor internaționale pentru o revenire a refugiaților”, în mod voluntar și în siguranță, au mai precizat ei. „Orice tentativă pentru o schimbare demografică ar fi inacceptabilă”, au adăugat diplomații semnatari.

La rândul său, Ankara a subliniat, într-o scrisoare trimisă miercuri Consiliului de Securitate al ONU, că operațiunile sale au loc în baza „dreptului la autoapărare prevăzut de articolul 51 al Cartei ONU”, pentru „a contracara o amenințare teroristă iminentă, a asigura securitatea frontierelor turce și a-i neutraliza pe teroriști”. „Ca și în cazul precedentelor operațiuni antiteroriste, răspunsul Turciei va fi proporționat, măsurat și responsabil”, apreciază partea turcă, menționând că acțiunea sa militară vizează și „facilitarea unei întoarceri în siguranță și voluntară a sirienilor strămutați”. 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ
 
Incursiunea Turciei nu va merge mai departe de 30 km în nord-estul Siriei, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a mai spus că Turcia va răspunde la orice sancțiuni americane pentru ofensiva sa împotriva kurzilor, relatează Reuters și Agerpres

În cadrul unui interviu pentru CNN Turk, Mevlut Cavusoglu a afirmat că amenințarea de securitate cu care Turcia se confruntă la frontiera sa va fi eliminată dacă zona este curățată de prezența combatanților kurzi.

„Dacă mergem 30 km în interiorul zonei sigure, teroarea va fi înlăturată”, este de părere ministrul turc de externe.

Acesta a adăugat că Turcia va efectua inclusiv raiduri aeriene în Siria, întrucât spațiul aerian sirian nu aparține americanilor: 

„Avem dreptul de a folosi acel spațiu aerian. Acel spațiu aerian nu aparține SUA. Nu are dreptul de a controla acel spațiu aerian”, a afirmat Mevlut Cavusoglu.

Acesta nu a pierdut ocazia de a-i răspunde și președintelui francez Emmanuel Macron, care criticase ofensiva turcă din nord-estul statului vecin, acuzându-l că vrea să divizeze Siria.

Totodată, oficialul turc a avertizat că Ankara va răspunde corespunzător dacă SUA vor institui sancțiuni contra Turciei pentru incursiunea acesteia contra forțelor kurde din Siria.

Senatorul republican american Lindsey Graham și un senator democrat au propus sancțiuni împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan și a altor înalți oficiali turci. 

Președintele SUA a afirmat joi într-o postare pe social media că încearcă să pună capăt războaielor interminabile și că înclină spre soluția sancționării financiare a Turciei.

„Turcia plănuiește de multă vreme să-i atace pe kurzi. S-au luptat dintotdeauna. Nu avem soldați sau armată nicăieri în zona de atac. Încerc să pun capăt războaielor interminabile. Să vorbesc cu ambele tabere. Unii vor să trimitem zeci de mii de soldați în regiune și să începem un nou război de la zero. Turcia e un stat membră a NATO. Alții, dimpotrivă, zic să stăm deoparte, să-i lăsăm pe kurzi să-și poarte propriile bătălii (chiar și cu ajutorul nostru financiar). Eu zic să lovim foarte puternic Turcia, financiar și prin sancțiuni, dacă nu vor juca după reguli! Urmăresc situația îndeaproape”, a scris președintele american Donald Trump, joi, pe Twitter.

NATO se așteaptă ca Turcia să dea dovadă de reținere în operațiunile sale militare din nordul Siriei, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters și Agerpres.
 
„Contez pe Turcia să dea dovadă de reținere și să se asigure că acțiunile lor în nordul Siriei sunt măsurate și proporționate și să evite provocarea și mai multor suferințe umane”, a declarat Stoltenberg presei, după o întrevedere la Atena cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

„Trebuie să ne reamintim că trebuie să fim solidari în lupta noastră comună împotriva unui dușman comun, care este ISIS” (Statul Islamic, n.r.), a afirmat secretarul general al NATO.

Acesta a reamintit „progresul enorm” înregistrată de coaliția internațională în lupta împotriva ISIS, porțiuni de teritoriu de dimensiunea Marii Britanii fiind eliberate de această grupare teroristă.

„Trebuie să ne asigurăm că păstrăm acele câștiguri”, a adăugat reprezentantul NATO.