ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat că țara sa nu va accepta un statut inferior în raport cu Uniunea Europeană, relatează site-ul agenției Anadolu, conform Mediafax.

„Dacă ni se oferă un parteneriat special, nu îl vom lua nici măcar în considerare, pur și simplu îl vom respinge. Nimeni nu poate oferi Turciei un statut inferior în relațiile sale cu UE”, a spus Celik.

La 5 ianuarie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus Turciei un parteneriat special cu Uniunea Europeană, fără aderarea efectivă la Blocul comunitar.

Anterior, ministrul turc pentru Afaceri Europene a criticat Uniunea Europeană pentru că nu manifestă aceeași solidaritate cu Turcia în lupta împotriva organizațiilor teroriste FETO și PKK, așa cum se întâmplă în cazul Stat Islamic. Totodată, Celik a subliniat că UE nu a acordat fondurile promise pentru refugiații sirieni din Turcia.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuții fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranți, însă măsurile luate de către președintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.