ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catedrala Sfânta Sofia din Turcia redevine teren de luptă politic pentru ambițiile islamiste ale președintelui Erdogan, care visează la reînnoirea imperiului otoman.
 
 
Cea mai înaltă instanță din Turcia se pronunță joi cu privire la reconversia în moschee a fostei catedrale creștine Sfânta Sofia, o decizie pe care președintele Recep Tayyip Erdogan și-o dorește cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe țări.
 
Șeful diplomației americane Mike Pompeo s-a pronunțat deja cu privire la menținerea statutului de muzeu al edificiului, scrie AFP.Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care și-au încoronat împărații aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO și una dintre principalele atracții turistice de la Istanbul. 

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător „să-l redea umanității”.          

Joi, Consiliul de Stat va studia cererea mai multor asociații care cer revenirea la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată chiar joi sau cel mai târziu în 15 zile, potrivit agenției de presă Anadolu.      

Statele Unite au cerut miercuri Turciei să nu schimbe statutul monumentului.   Dar Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman care încearcă în prezent să se apropie de electoratul conservator pe fondul crizei economice din cauza pandemiei, s-a declarat în mai multe rânduri adeptul unei reconversii a muzeului în moschee.  Anul trecut, el a spus că transformarea Sfintei Sofia în muzeu a fost „o mare greșeală”.        

De la sosirea la putere a lui Erdogan în 2003, activitățile legate de islam s-au multiplicat în interiorul edificiului, în special sesiuni de lectură din Coran sau rugăciuni colective în fața monumentului. 

Anul trecut, Consiliul de Stat a autorizat deja reconversia în moschee a bisericii bizantine Chora de la Istanbul, o decizie primită de unii drept un test înainte de decizia privind Sfânta Sofia. 

Decizia Consiliului de Stat de joi „va fi probabil politică (...), rezultatul deliberărilor din cadrul guvernului”, crede Asli Aydintasbas, cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe. 

De altfel, decizia de a transforma în moschee un loc emblematic în istoria creștinismului ar putea stârni tensiuni. 

„Îndemnăm autoritățile din Turcia să mențină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradițiilor religioase și istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce și să asigure în același timp că va rămâne accesibilă tuturor”, a declarat miercuri șeful diplomației americane Mike Pompeo. 

Grecia vecină, care urmărește atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este în special preocupată de soarta monumentului.