ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia își va suspenda ofensiva militară în nordul Siriei timp de cinci zile, urmând să-i pună capăt ulterior, dacă în acest răstimp forțele kurde se vor retrage din sectorul vizat, a anunțat joi vicepreședintele american Mike Pence la Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pentru a permite o retragere a forțelor kurde „în interval de 120 de ore, toate operațiunile militare în cadrul campaniei 'Izvorul Păcii' vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită, odată retragerea încheiată”, a declarat Mike Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Forțele amate kurde ar trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să fie transformat la final în „zonă de securitate”.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a confirmat acest acord, anunțând că Armata Turciei suspendă operațiunea, fără însă a îi pune capăt definitiv.

„Putem opri operațiunea numai atunci când forțele kurde se vor fi retras complet din regiune”, a declarat Mevlut Cavusoglu presei.

Occidentalii susțin milițiile kurde YPG pentru rolul lor crucial în lupta împotriva jihadiștilor grupării „Stat Islamic”, însă Ankara le califică drept „teroriste” din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angrenat într-o luptă de gherilă în regiunile kurde din Turcia încă din 1984.

Mike Pence a anunțat că sancțiunile americane vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva militară din Siria, în conformitate cu acordul încheiat joi.

Președintele american Donald Trump a declarat joi că etnicii kurzi din Siria sunt „incredibil de fericiți cu această soluție” și le-a mulțumit atât Turciei, cât și kurzilor, pentru disponibilitatea de a consimți la o încetare la focului, relatează dpa, citată de Agerpres

„Avem tot ce puteam visa vreodată”, a declarat Donald Trump, joi, în Texas. „Vreau să le mulțumesc kurzilor. Au fost incredibil de fericiți cu această soluție. Această soluție le-a salvat viețile, sincer”, a adăugat acesta.

El a adăugat că milițiile kurde vor fi în continuare responsabile pentru păzirea combatanților capturați ai Statului Islamic. 

„Kurzii au fost minunați”, a spus liderul de la Casa Albă, având cuvinte de laudă și pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan: „Este un lider al naibii de bun, un om dur, puternic și a făcut ce trebuia”.

Numită „Izvorul Păcii”, ofensiva militară turcă împotriva milițiilor kurde YPG din nord-vestul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat indignare pe plan internațional și a determinat o aliere a forțelor armate din regiunea kurdă semi-autonomă cu armata națională siriană.