ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc, Tayyip Erdogan, va cere Uniunii Europene și NATO suport financiar, politic și militar adițional, însă doar dacă nu va mai încuraja trecerea migranților în Grecia, transmite Reuters.

„Evenimentele de la granița turco-elenă indică, în mod evident, exercitarea unei presiuni de natură politică asupra Uniunii Europene. Găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestei situații va necesita ridicarea presiunii puse pe graniță”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de întâlnirea cu președintele turc, Tayyip Erdogan, de luni.

Pe 28 februarie, Turcia a anunțat că va permite trecerea în Uniunea Europeană a migranților găzduiți pe teritoriul său. Cel mai probabil motiv din spatele deciziei lui Recep Erdoğan fiind de a forța Uniunea Europene să pună presiune pe Federația Rusă cu privire la situația din provincia siriană Idlib. 

„O precondiție pentru ajutor adițional din partea UE ar trebui să fie oprirea încurajării trecerilor ilegale de graniță și îndepărtarea oamenilor de la graniță (cea turco-elenă - n.r.)", a declarat Manfred Weber, liderul Popularilor Europeni (PPE).
 
Turcia este interesată în a-și menține influența din Idlib și nu își dorește nici ca numărul de migranți sirieni de pe teritoriul său să crească și mai mult. Ori, acesta este un foarte posibil scenariu ținând cont că trupele lui Bashar al-Assad continuă să înainteze în provincia Idlib, iar numărul de refugiați care fug din calea armatei siriene a ajuns deja la un milion de oameni. Asta în condițiile în care Turcia găzduiește deja în jur de patru milioane de refugiați.
 
Europa a mai fost lovită de un val de imigrație și în 2015, atunci când sute de mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa au intrat în Europa, chiar la invitația unor state europene (precum Germania). Coincidență sau nu, în anii ce au urmat, a crescut substanțial numărul de atacuri teroriste din Europa - un fenonem cu privire la care mai mulți experți atrăseseră atenția încă de dinainte ca migranților să li se extindă invitația de a veni în Europa.