ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justiția marocană pare vrea să dea un exemplu în cazul unei crime care a șocat comunitatea internațională. Procuratura din Maroc a cerut miercuri punerea în aplicare a condamnării la moarte în cazul celor trei marocani radicalizați care au mărturisit că au decapitat două turiste scandinave, în decembrie 2018, în numele grupării Stat Islamic, scrie Le Parisien.

Cei trei bărbați au fost condamnați în prima instanță,  la18 iulie, la pedeapsa cu moartea, care este suspendată în Maroc din cauza unui moratoriu intrat în vigoare în 1993. În plus, un nou articol din Constituția marocană prevede că „Dreptul la viață este primul drept al fiecărei ființe umane. Legea protejează acest drept”. Articolul ar putea astfel să contravină pedepsei capitale cerută acum de judecători.

Louisa Vesterager Jespersen, o studentă daneză în vârstă de 24 de ani, și prietena ei Maren Ueland, o norvegiancă de 28 de ani, au fost ucise în 2018 după ce își instalaseră cortul într-un loc izolat din Munții Atlas.

În total, 24 de inculpați sunt judecați de la sfârșitul lunii august de Curtea de Apel din Sale, lângă Rabat, pentru implicarea directă sau indirectă în acest act pe care SI nu l-a revendicat niciodată.

Miercuri, procurorul a cerut pedeapsa cu moartea pentru un al patrulea bărbat care a făcut parte din bandă, dar i-a părăsit pe cei trei înainte de crimă. Condamnat la închisoare pe viață în primă instanță, acest acuzat a negat în mod repetat orice responsabilitate în decapitările comise după plecarea sa.
Avocații apărării, la rândul lor, au cerut anularea pedepsei cu moartea pentru principalii acuzați, apelând justiția să efectueze noi expertize medicale privind sănătatea lor mintală. Apărătorul celui de-al patrulea inculpat a subliniat că clientul său nu poate fi condamnat la moarte pentru o crimă la care nu a participat.

Pentru ceilalți 20 de inculpați, procurorul a cerut confirmarea pedepselor cu închisoarea de la cinci la douăzeci de ani, sancționând „constituirea unei bande în scopul săvârșirii unor acte teroriste”. El a subliniat în special rolul activ al singurului străin din grup, Kevin Zoller Guervos, un hispano-elvețian de 25 de ani convertit la islam și stabilit în Maroc, care a primit 20 de ani de închisoare în iulie.