ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul Turn din Pisa și-a redus gradul de înclinare, reușind să recupereze, în ultimii 17 ani, 4 centimetri. O spun experții care de ani de zile monitorizează celebrul Turn din regiunea Toscana.

Expresia ironică „drept ca Turnul din Pisa” va trebui schimbată, având în vedere că, așa cum afirmă experții, celebra construcție a început să-și reducă gradul de înclinare, scrie lesechos.fr.  

Turnul cu clopotniță construit în 1173, înalt de 58 de metri, a fost ridicat pe un sol instabil, format din aluviuni și plin de apă, lucru care a provocat înclinarea sa lentă și inexorabilă.
 
Înclinația construcției s-a accentuat de-a lungul secolelor, amenințând Turnul cu iminenta prăbușire. În 1990, Turnul a fost închis publicului, devenind, trei ani mai târziu, obiectul unor lucrări importante realizate de o comisie internațională de experți, coordonată de profesorul polonez Jamiolkowski. 
 
Experții au făcut posibilă corectarea înclinației sale periculoase.
 
Lucrările au costat 28 de milioane de euro. Experții spun că șansele ca Turnul să fie redresat complet sunt minime, mai ales că nu a fost niciodată drept, dar scopul este acela de a-i oferi stabilitate. 
 
Concluzia grupului de experți este însă una clară: gradul de înclinare s-a recuperat de la sine cu 4 centimetri în ultimii 17 ani. „A fost întinerit cu două secole", afirmă Salvatore Settis, șeful grupului de specialiști.
 
La momentul închiderii construcției, acesta se apropia de sol cu o rată estimată de 1,5 milimetri pe an.