ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a demarat joi o anchetă aprofundată asupra anumitor prevederi din regimul fiscal britanic care permit multinaționalelor să plătească impozite mai mici în Marea Britanie, informează AFP, citată de Agerpres.

„Vom examina cu atenție o excepție de la legislația britanică vizând combaterea evaziunii fiscale care se aplică pentru anumite tranzacții ale multinaționalelor, pentru a ne asigura că nu încalcă prevederile UE în materie de ajutoare de stat”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Această anchetă a fost deschisă într-o perioadă în care Marea Britanie este în mijlocul procesului de negocieri cu Bruxellesul în vederea ieșirii din Uniunea Europeană în luna martie 2019.

Cu toate acestea, în comunicatul său de presă, Executivul comunitar subliniază că "atâta timp cât este țară membră a UE, Marea Britanie are toate drepturile și obligațiile care îi revin în calitate de stat membru. În special, legislația UE în domeniul concurenței, inclusiv regulile UE în materie de ajutoare de stat, continuă să se aplice în totalitate în Marea Britanie atât timp cât țara este membră a UE".

De la preluarea mandatului său, la finele lui 2014, Comisia Europeană prezidată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker a intensificat lupta împotriva evaziunii fiscale. Executivul european a sancționat la finele lui 2015 companiile Fiat și Starbucks pentru facilitățile fiscale de care beneficiază din partea Olandei și Luxemburgului, în vara lui 2016 a sancționat Apple pentru facilitățile fiscale acordate de Irlanda iar în luna octombrie 2017 a sancționat Amazon pentru facilitățile fiscale de care beneficiază din partea statului Luxemburg.