ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.05/ 11:45 Italia se îndreaptă către un Guvern de tehnocrați. Președintele Sergio Mattarella l-a însărcinat luni pe Carlo Cottarelli, fost director al FMI și adept al austerității, să formeze un guvern apolitic.

Premierul desemnat a anunțat  organizarea de alegeri anticipate cel târziu la începutul anului viitor. 


Numirea unui fost director al FMI ca premier interimar arată că președintele Italiei este „cu bancherii”, nu oamenii, a delcarat liderul formațiunii eurosceptice Liga Nordului.
 
„Ei sunt cu bancherii și cu cei puternici. Noi suntem cu poporul italian”, a scris Matteo Salvini pe Twitter, imediat după ce președintele Sergio Mattarella și-a anunțat decizia. Mesajul liderului Ligii Nordului a fost însoțit de o fotografie în care apar președinteșe Mattarella,  noul premier Cottarelli, fostul prim-ministru Matteo Renzi și cancelarul german Angela Merkel.
 
Știrea inițială

Avocatul Giuseppe Conte nu a reușit să formeze un nou cabinet de miniștri, renunțând la funcția de șef al Guvernului, la care fusese propus de președintele Sergio Mattarella. Cabinetul lui Conte urma să fie alcătuit din reprezentanți ai Mișcării Ligii și Mișcării 5 Stele (M5E), care au câștigat mai mult de jumătate din voturi în alegerile legislative din 4 martie. Conte, un profesor de drept necunoscut și fără experiență politică, i-a transmis președintelui lista de miniștri, dar Mattarela a respins candidatul propus de Conte pentru Ministerul Economiei, economistul eurosceptic de 81 de ani, Paolo Savona. Duminică, Savona a încercat să liniștească grijile privind viziunea sa eurosceptică în primul său discurs pe această temă. El a fost un critic vocal al monedei euro și al Uniunii Europene.

Partidele care au câștigat alegerile, Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele, denunță atitudinea președintelui Italiei și consideră că acesta trebuie destituit pentru că nu a fost de acord cu propunerea de la Economie pe motiv că este eurosceptic.

Înainte ca întâlnirea dintre cei doi să se încheie, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a declarat că singura opțiune rămasă este organizarea de noi alegeri, cel mai probabil la sfârșitul acestui an.


Luigi Di Maio, liderul formațiunii antisistem Mișcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că președintele italian Sergio Mattarella ar trebui să fie destituit din funcție pentru trădare, deoarece a respins nominalizarea unui politician eurosceptic ca ministru al Economiei și Finanțelor.

La rândul său, liderul  Ligii Nordului, Matteo Salvini, a acuzat faptul că Italia își alege acum miniștrii după cum condiționează și după cum impune Uniunea Europeană. Matteo Salvini  a lansat deja campania electorală în numele luptei împotriva marilor puteri europene: „Dacă guvernul trebuie să se formeze condiționat de impunerile sau amenințările Europei, nu va exista un astfel de guvern cu Liga Nordului”, a spus Salvini.

Parlamentul de la Roma ar putea fi chemat să decidă dacă Mattarella se face vinovat de „înaltă trădare sau încălcarea constituției”. În cazul în care parlamentarii votează majoritar în favoarea acuzațiilor, Curtea Constituțională ar urma să decidă dacă președintele poate fi destituit sau nu.