Șefii Uniunii Europene sunt acuzați de ignorarea "intervenției" brutale a lui Emmanuel Macron față de protestele așa-numitelor "Veste Galbene", care au pus  stăpânire pe Franța. 
 
Premierul polonez Mateusz Morawieck susține că Franța a beneficiat de un tratament prefererențial din partea Bruxelles-ului, după ce a mobilizat zeci de mii de ofițeri de poliție pentru a opri protestele. Parisul a stat săptămâni la rând sub semnul violențelor, miile de protestatari ciocnindu-se cu poliția în timpul demonstrațiilor împotriva creșterii impozitelor la combustibil.  10 persoane au fost ucise în urma violențelor din întreaga țară, de la izbucnirea protestelor, în noiembrie 2018.
 
Premierul Morawieck, al cărui guvern este criticat de Bruxelles pentru pretinse încălcări ale statului de drept din Polonia, susține că dacă scene similare celor de la Paris ar avea loc la Varșovia, ar provoca un scandal imens la Bruxelles.

„Când mă uit la ceea ce se întâmplă în Franța, nu aș spune că Franța are o problemă cu statul de drept, dar vă puteți imagina, dacă aceste intervenții brutale ar avea loc împotriva demonstranților din Polonia, ce reacții ar apărea de la Bruxelles, Berlin sau poate chiar de la Paris?”, a declarat premierul polonez pentru Financial Times. „Fiecare țară are provocările ei, așa că și noi avem provocările noastre cu sistemul judiciar, care nu a mai fost reformat în ultimii 30 de ani|”, a adăugat  Morawieck.

În octombrie 2018, Curtea de Justiție a UE a cerut Poloniei să oprească reformele din sistemul judiciar și să reinstaleze în funcții judecătorii pensionați anticipat.

Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews