ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au pus bazele unui ”cartier general militar” al Uniunii Europene, care va centraliza chiar din această primăvară comandamentele câtorva misiuni externe, informează AFP, citată de Agerpres.

Ei au decis crearea pe termen scurt a unei capacități militare de planificare în cadrul Statului Major al UE la Bruxelles.

În documentul adoptat de cei 28 de reprezentanți se arată că atribuțiile vor include și planificarea și gestionarea operațională a misiunilor militare necombatante.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că noua structură va deveni operațională în următoarele săptămâni, iar în cadrul ei vor activa ”în jur de 30 de persoane”.

Prima misiune va fi de a prelua coordonarea a trei misiuni de formare ale UE formate din 600 de militari și detașate în Republica Congo, Mali și Somalia, sub conducerea actualului șef al Statului Major european, generalul finlandez Esa Pulkkinen.

Mogherini a mai precizat că nu este vorba despre o armată europeană, ci despre o ”modalitate mai eficientă prin care derulăm activitățile militare”.