Uniunea Europeană a tăiat drastic, anul acesta, din fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia
 
Motivul acestor tăieri este o dispută pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană și a ofensivei militare a Ankarei în Siria, potrivit unor relatări din presă, citate sâmbătă de agenția dpa.

Tăierile nu afectează plățile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaților, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorțiul media german Funke Media Group și care citau o scrisoare redactată de șeful diplomației europene Josep Borrell și adresată Parlamentului European, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată inițial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Josep Borrell, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației europene a justificat aceste reduceri denunțând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastelor cipriote, stat membru al UE, și operațiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.

Astfel că Ankara va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistență de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democrației și statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.

IAP are ca scop să sprijine țările candidate în procesul de reformă și să contribuie la îmbunătățirea competitivității. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE și Turcia trenează de ani buni și un rezultat favorabil pentru Ankara pare compromis. Refuzul europenilor a fost denunțat în repetate rânduri de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, uneori limbajul liderului de la Ankara fiind insultător, mai ales la adresa cancelarului Germaniei, Angela Merkel.