ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană poate pierde Italia, avertiza un editorial din Financial Times, în urmă cu doar două zile. Desigur, cu un semn de întrebare care făcea referire la necesitatea de „intervenții curajoase” fără de care vor predomina sentimentele de „trădare” care vor schimba axa politică a țării în favoarea unor partide precum Liga, a lui Matteo Salvini, care au fost întotdeauna ostile Uniunii Europene.

Potrivit eunews.it,  un sondaj realizat în Italia săptămâna trecută de Institutul SWG di Trieste arată că procentul celor care susțin ieșirea din UE a crescut cu 20%, comparativ cu noiembrie 2018, ajungând la 49%. Sondajul indică o prăbușire a încrederii italienilor, care a scăzut, de la 42% în 2019, la 27% în aceste zile, în cazul tuturor instituțiilor europene: a Comisiei Europen și a Băncii Centrale Europene.
 
Potrivit unui alt sondaj, realizat de compania EumetraMR, 70% dintre italieni îi acuză pe germani că sunt principalii vinovați ai inflexibilității UE și că vor să profite de situație pentru a pune mâna pe companiile italiene.

Aceste date indică faptul că, în contextul pandemiei cetățenii celor mai afectate state europene de răspândirea cazurilor de COVID-19 nu văd încă ajutorul pe care instituțiile europene le oferă guvernelor pentru a depăși actuala criză. 

Mai mult, pare că există o percepție potrivit căreia factorii decizionali de la Bruxelles abandonează statele naționale în lupta lor cu noul coronavirus.
Și dacă Europa nu mai este un refugiu sigur, italienii își orientează atenția către alți jucători. Printre multe surprize, probabil influențate și de ajutorul care vine în contextul unei situații de urgență pentru sănătate, China se află pe primul loc. Mai mult de o treime dintre respondenți o preferă, în timp ce 30% privesc spre Statele Unite. 


La nivel politic, însuși premierul Italiei Giuseppe Conte a adoptat în discursul său public mai degrabă o atitudine de frondă în ceea ce privește implicarea UE în criza provocată de COVID-19. Conte a afirmat că pandemia de COVID-19 ar putea „distruge” economia europeană. Mai mult, premierul Italiei a recunoscut faptul că a existat „mai mult decât o neînțelegere, o confruntare vehementă și evidentă” între el și cancelarul german Angela Merkel la reuniunea Consiliului European, care s-a desfășurat prin intermediul unei videoconferințe

„Vrem să ne îndeplinim misiunea. Atunci haideți să lansăm un măreț Plan European de Revenire și Reinvestire, care ar sprijini întreaga economie europeană”, a precizat premierul Italiei.

UE a devenit o țintă pentru premierul Italiei și în ultima sa intervenție publică ce a avut loc vineri. Ppremierul Giuseppe Conte a abordarun un subiect fierbinte care vizează Eurogrupul și a discutat despre măsuri de combatere a recesiunii cauzate de coronavirus, accentuând responsabilitatea autorităților de la Bruxelles.  „Avem nevoie imediat de un fond UE cofinanțat. Avem nevoie de eurobonduri pentru o economie de război, vom lupta până la sfârșit pentru acest lucru în următorul Consiliu european", a spus premierul, potrivit repubblica.it.