ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda discursului belicos al liderilor europeni la adresa Rusiei și a declarațiilor de solidaritate cu Kievul, ajutoarele militare pentru Ucraina au scăzut continuu din aprilie încoace.

Mai mult, cele mai mari țări europene nu au mai făcut nici o promisiune de ajutor militar pentru Ucraina în luna iulie.

Este prima lună în care se întâmplă așa ceva, de la invazia Rusiei, scrie Politico, apreciind aceasta ca pe un semn că „ajutorul militar pentru Ucraina este pe cale să dispară”.

Noile date, pe care Institutul Kiel pentru Economie Mondială din Germania le publică joi, se referă la Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia.

Christoph Trebesch, șeful echipei care a monitorizat ajutoarele militare pentru Ucraina de la începutul războiului, arată că mărimea acestora a înregistrat o tendință de scădere încă de la sfârșitul lui aprilie, adică din a doua lună de după invazie.

„Deși războiul intră într-o fază critică, noile inițiative de ajutor au dispărut.”

Politico amintește că aliații occidentali s-au întâlnit la Copenhaga săptămâna trecută și au reușit să adune promisiuni de ajutoare militare de 1,5 miliarde de euro.

Promisiuni care rămân să se mai și materializeze.

Chiar și așa, Trebesch, care spune că echipa sa încă analizează această cifră, avertizează că ea este „mică în raport cu ce s-a strâns la conferințele anterioare”.

Cercetătorul afirmă că războiul din Ucraina este pentru Uniunea Europeană de o importanță crucială, comparabilă cu criza datoriilor din 2009 sau cu pandemia COVID.

Cu toate acestea, se lamentează Trebesch, atunci s-au cheltuit sute și sute de miliarde, iar acum sume infime prin comparație.

„Când faci o comparație între viteza cu care a fost scos carnetul de cecuri și mărimea ajutorului bănesc oferit atunci și ce se oferă acum Ucrainei, este infim.”

Expertul de la Kiel amintește că, pentru combaterea crizei economice produse de pandemie, UE a strâns circa 800 de miliarde în granturi și împrumuturi.