ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a fixat obiectivul ca Uniunea Europeană să primească „cel puțin 50.000” de refugiați în doi ani direct din țările Africii, Orientului Mijlociu și Turcia, pentru a oferi o alternativă „sigură și legală” la periculoasa traversare a Mării Mediterane, informează AFP.

Executivul european „recomandă un nou program de reinstalare, pentru a aduce în Europa cel puțin 50.000 dintre persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protecție internațională, în următorii doi ani”, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Un buget de 500 de milioane de euro „a fost pus deoparte” pentru a susține statele membre ce vor accepta să primească refugiați, conform calculului de 10.000 de euro pentru o persoană.

„O atenție sporită ar trebui să fie acordată reinstalării' de persoane din 'Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad și Etiopia', a insistat executivul UE, încurajând în același timp țările europene să continue reinstalările de refugiați din Turcia și Orientul Mijlociu.

Noul obiectiv a fost fixat de Bruxelles în aceeași zi în care s-a încheiat programul de „relocare” a solicitanților de azil dinspre Italia și Grecia. Acest program a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane în doi ani în UE, dinspre cele două țări mediteraneene, dintr-un obiectiv inițial de 160.000.

Însă, contrar acestor cote de „relocare”, care au fost decise de țările UE printr-un vot majoritar cu prețul unor vii controverse, 'reinstalările' din țări terțe evocate miercuri de Comisia Europeană țin de alegerea discreționară a statelor membre. Prin urmare, Bruxellesul nu le poate obliga să primească refugiați.

În decursul ultimilor doi ani, țările europene au procedat la „reinstalarea” a 23.000 de refugiați, majoritatea din Turcia și Orientul Mijlociu, în cadrul programelor care de asemenea se încheie.