ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Comisia pentru Libertăți Civile a Parlamentului European a aprobat noile norme privind documentele de identitate ale tuturor cetățenilor UE.

UE face primul pas spre schimbarea cărților de identitate ale cetățenilor din toate țările membre și să impună aceleași standarde de siguranță, scrie ziarul Il Giornale. 

Printre altele, deputații europeni doresc ca toate documentele să fie în culoarea albastră și să aibă pe ele steagul Uniunii.
 
Cu 32 voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri, Comisia pentru Libertăți civile a Parlamentului European a aprobat marți noile norme de standardizare a celor 86 de versiuni diferite ale cărților de identitate valabile în prezent pe teritoriul UE. Noile documente vor fi realizate în conformitate cu noile standarde de siguranță și uniformitate.

Primul obiectiv este acela de a contracara furtul de identitate, susțin legiuitorii europeni. Care afirmă că măsura ar fi necesară în contextul creșterii, cu 13% in perioada 2013-2015, a numărului persoanelor arestate care aveau asupra lor documente false. Un alt obiectiv ar fi ca, în 5 ani, să fie eliminate complet vechile cărți de identitate fără cipuri care nu pot fi citite de terminalele electronice.

Eurodeputații europeni s-au gândit și la aspectul estetic al problemei. Astfel, Comisia a stabilit că toate documentele noi trebuie să fie albastre și să aibă imprimat pe ele steagul albastru cu cele douăsprezece stele de aur. Votul final revine însă plenului Parlamentului European. În cazul aprobării, instituțiile comunitare vor începe discuțiile cu statele membre pentru a studia metodele practice de aplicare.