ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documentul, redactat de miniștrii de Finanțe ai zonei euro, reuniți azi la Bruxelles și apărut în presă, conține o prevedere care ar presupune o incredibilă cedare de suveranitate din partea statului elen.

Astfel, pe lângă ieșirea temporară a Greciei din zona euro – cealaltă bombă a Eurogrupului – miniștrii de Finante din zona euro propun ca Grecia să ofere autorităților statelor din zona euro ”active valoroase ale statului” de 50 de miliarde de euro. Măsura ar fi activată în cazul în care Grecia nu ar demonstra că grăbește ritmul programului de privatizare, potrivit cotidianul.ro.
 
„În cazul în care nu se va reuși să se ajungă la un acord, Greciei i se va propune negocierea rapidă a ieșirii temporare din zona euro, cu posibilitatea de a-și restructura datoria”, se arată în draftul obținut de ziariști, citat de digi24.ro.
 
Acest pasaj este trecut între paranteze, ceea ce înseamnă că nu întrunește consensul miniștrilor de finanțe și că revine șefilor de stat să tranșeze problema. Este, însă, pentru prima dată când o astfel de opțiune este menționată atât de clar într-un document.

Documentul are patru pagini și este rezultatul a 15 ore de negocieri intense între miniștri și instituțiile europene. Sunt două tabere: una care susține o atitudine dură față de Atena, iar celalaltă este mai îngăduitoare. Ca dovadă: 11 paragrafe din aceste patru pagini sunt între paranteze.

Eurogrupul cere mai multe măsuri Atenei, între care unele sunt interpretate ca fiind o renunțare la suveranitate, pentru că, de pildă, Grecia va trebui să prezinte anumite proiecte de lege mai întâi instituțiilor europene și abia apoi vor putea fi votate de Parlament.

Un al treilea plan de ajutor financiar de care ar avea nevoie Grecia s-ar ridica la 82-86 miliarde de euro, iar Atena ar trebui să ia măsuri fiscale sau să treacă la privatizări.
 
Iată ce mai cere Eurogrupul Greciei, potrivit Politico.eu:

- TVA unitar (adică majorarea TVA în insule și industria turismului)
- Majorări de taxe
- Sistem de pensii sustenabil
- Un cod de procedură civilă (prezentul datează din 1967, nu mai corespunde în special realităților economice și noul cod trebuia să fie prezentat în urmă cu un an)
- Garantarea independenței legale a Oficiului național de statistică – ELSTAT
- Implementarea deplină a reducerilor automate de cheltuieli
- Implementarea directivei referitoare la refacerea băncilor
- Privatizarea rețelei naționale de electricitate
- Acțiuni privind creditele neperformante
- Asigurarea independenței autorității de privatizare a activelor statului – TAIPED
- Depolitizarea administrației
- Revenirea la Atena a reprezentantilor CE, BCE si FMI care suprevizează domeniile cheie ale economiei și finanțelor statului.
 
Atena va avea 72 de ore (până miercuri) să accepte condițiile impuse de creditori. Se insistă în special pe termenul limită de 15 iulie, pe reforma pensiilor, a pieței muncii, a TVA-ului și taxelor și pe marile privatizări. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleaga ministrul austriac de Finanțe, Alexander Stubb.