ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectată de Nicola Salvi, Fontana di Trevi din Roma (Italia) a fost finalizată în 1762 de Giuseppe Pannini.

În afara caracterului său maiestuos, fântâna e celebră și pentru o serie de tradiții, cea mai cunoscută dintre ele fiind aruncarea de monede în fântână. Turiștii fac acest gest cu ochii închiși, întorcând spatele către Palatul Poli. Iar mulți dintre ei își pun dorința de a se reîntoarce în Roma.

Este o tradiție cu originii necunoscute, dar care ar putea deriva  din vechiul obicei de a arunca în locurile sacre, cum sunt fântânile dorințelor, mici daruri, pentru a atrage bunăvoința divinităților locale, scrie Gazeta Românească

La Roma, tradiția e atât de cunoscută, încât foarte rar turiștii, chiar și străini, se sustrag „ritualului” aruncării monedei.

Un gest repetat zilnic. Atât de frecvent încât, anual, suma totală a monedelor strânse în fântână se ridică la peste un milion de euro. Bani care, potrivit unei hotărâri a Primăriei din Roma, sunt predați din 2006 organizației umanitare Caritas Diocesana din Roma.

Din acești bani, 40% sunt alocați organizației Empori pentru solidaritate față de familiile victime ale crizei, care oferă produse alimentare și sprijin psiho-social, 25% se alocă cantinelor, iar restul - întreținerii caselor și hostelurilor Caritas.

Caritas a utilizat banii și pentru a construi un magazin cu produse alimentare pentru săraci, dar și un adăpost pentru persoanele afectate de SIDA. 

Ȋn ultima perioadă, „venitul” fântânii a crescut, ca urmare a unei legi ce îi împiedică pe hoți să fure monedele din apă. Rezultatul a fost evident: în numai doi ani, între 2010 și 2012, suma acumulată a crescut cu 30%.

După aproape trei secole de la așezarea primei pietre, Fontana di Trevi e tot mai frumoasă. Recent au fost efectuate lucrări de renovare de 2,2 milioane de dolari, finanțate de casa italiană de modă Fendi.