ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Matematicianul Ted Kaczynski, faimosul Unabomber, a fost găsit mort sâmbătă în celula sa dintr-o închisoare federală americană. Theodore John Kaczynski s-a născut pe 22 mai 1942, Chicago. Ultrainteligent, el a sărit două clase de liceu și a intrat la 16 ani la Harvard.

Ca origine, părinții săi erau polonezi americani și au crescut cu Biserica Catolică, însă ulterior au devenit atei, se spune în presa americană

După o carieră universitară întreruptă, în 1971, s-a mutat într-o cabană îndepărtată pe care a construit-o în afara Lincoln, Montana , unde putea trăi o viață simplă, cu bani puțini și fără electricitate sau apă curentă, amintește EvZ.

Între 1978 și 1995, Kaczynski a trimis prin poștă sau livrat o serie de bombe din ce în ce mai sofisticate care au ucis trei persoane și au rănit alte 23. Șaisprezece bombe au fost atribuite lui Kaczynski. În timp ce dispozitivele de bombardare au variat foarte mult de-a lungul anilor, multe conțineau inițialele „FC”, despre care Kaczynski a spus mai târziu că reprezintă „Freedoms Club - Clubul Libertății”. El a lăsat intenționat indicii înșelătoare în dispozitive și a avut grijă extremă în pregătirea acestora pentru a evita lăsarea amprentelor. Amprentele digitale găsite pe unele dintre dispozitive nu se potriveau cu cele găsite pe scrisorile atribuite lui Kaczynski.

Acțiunile lui Ted Kaczynski aveau un scop. În 1995, el a trimis prin poștă mai multe scrisori către instituțiile de presă în care își sublinia obiectivele și cerând unui ziar important să îi publice eseul de 35.000 intitulat „Societatea industrială și viitorul său” (numit „manifestul Unabomber” de către FBI).

El susținea că va „renunța de la terorism” dacă această cerere va fi îndeplinită. A existat o controversă cu privire la faptul dacă eseul ar trebui publicat, dar procurorul general Janet Reno și directorul FBI Louis Freeh au recomandat publicarea acestuia din preocuparea pentru siguranța publică și în speranța că un cititor ar putea identifica autor.

FBI a avut nevoie de aproape două decenii pentru a da de urma lui Unabomber înainte de a fi arestat, potrivit istoricului postat de organizație cu privire la acest caz. 

Washington Post susține acum, surprinzător, că Unabomber a fost supus unor experimente ale CIA în Universitate.

Kaczynski a intrat la Universitatea Harvard pe când avea 16 ani, cu o bursă. Acolo a fost supus unui experiment condus de psihologul Henry A. Murray de la Harvard, experiment susținut de Agenția Centrală de Informații. Deși a absolvit cu o diplomă în matematică, finalizând mai târziu un doctorat în domeniu înainte de a deveni profesor, rămân întrebări cu privire la faptul dacă - sau în ce măsură - a fost afectat de experiment, care se pare că a implicat simulări de interogatorii în care convingerile participanților au fost denigrate cu duritate.

Studiul lui Murray a fost raportat pe scară largă ca făcând parte dintr-un program al CIA cu numele de cod "Proiect MK-Ultra", inspirat de utilizarea tehnicilor de control al minții asupra prizonierilor de război americani din Coreea de către Uniunea Sovietică, China și Coreea de Nord. Programul a urmărit să înțeleagă cum să controleze mințile subiecților, uneori folosind substanțe precum LSD, potrivit unui document pe care CIA l-a făcut public în 2018. (Nu au existat dovezi care să sugereze că LSD sau substanțe similare au fost folosite la Harvard pe Kaczynski).

"Proiectul a încercat să producă un drog al adevărului perfect pentru a fi folosit la interogarea presupușilor spioni sovietici în timpul Războiului Rece", se arată în document. "Și, în general, pentru a explora orice alte posibilități de control al minții".

Directorul CIA, Richard Helms, a ordonat distrugerea multor dosare legate de MK-Ultra în 1973. Cu toate acestea, Kaczynski a dezvăluit o parte din aparenta sa implicare în acest studiu în corespondența purtată din închisoare cu profesorul Alston Chase, care a scris ulterior o carte despre Unabomber.

Chase a susținut într-un articol publicat în iunie 2000 în revista Atlantic că experiențele lui Kaczynski la Harvard - studiile sale, care se suprapun cu participarea sa de aproximativ trei ani la experimentul lui Murray - au contribuit la crearea lui Unabomber.

„Astfel, experiențele de la Harvard ale lui Kaczynski i-au modelat furia și i-au legitimat mânia”, a scris Chase, care a murit în 2022. „În momentul în care a absolvit, toate elementele care aveau să-l transforme în cele din urmă în Unabomber erau la locul lor ...”.

Harvard nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la acest studiu.

În manifestul său - publicat de The Post în 1995 cu încurajarea oficialilor federali - Kaczynski a comparat știința cu o „activitate de substituție” care este „îndreptată spre un scop artificial pe care oamenii și-l stabilesc doar pentru a avea un scop spre care să lucreze” sau un sentiment de împlinire.

„Oamenii de știință lucrează în principal pentru satisfacția pe care o obțin din munca în sine”, a scris el. „... Astfel, știința înaintează orbește, fără a ține cont de bunăstarea reală a rasei umane sau de orice alt standard, ascultând doar de nevoile psihologice ale oamenilor de știință și ale oficialilor guvernamentali și ale directorilor de corporații care furnizează fondurile pentru cercetare.”, mai arată sursele citate.

Washington Post a publicat integral MANIFESTUL lui Unabomber intitulat „Societatea Industrială și viitorul său”