UNESCO a retras Biserica Nașterii Domnului din Betleem de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, a fost retrasă  de UNESCO de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, după lucrări de restaurare, anunță site-ul france24.com.

Biserica, situată în centrul orașului Betleem, în Cisiordania ocupată,  precum și traseul de pelerinaj, au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2012, iar după 2 ani au fost puse pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, datorită gradului său de deteriorare.

Este vorba despre primul sit palestinian înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în pofida opoziției Israelului și a Statelor Unite.

În 2015, în cadrul unui acord istoric între Autoritatea Palestiniană și cele trei Biserici (ortodoxă, catolică și armeană) care administrează biserica, au început lucrările de restaurare.

Primul a fost reparat acoperișul, apoi mozaicurile, dezvăluite anul trecut, chiar înainte de Crăciun. Lucrările au fost supervizate de Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) și finanțate de palestinieni, dar și de donații ale unor guverne și ale unor particulari.

„Pentru a-și motiva decizia, Comitetul a apreciat calitatea lucrărilor efectuate la Biserica Nașterii Domnului, în special restaurarea acoperișului, a fațadelor, mozaicurilor și a porților bisericii", a afirmat UNESCO într-un comunicat.


Construită în secolul al IV-lea de împăratul roman Constantin, modificată de împăratul Iustinian în secolul al VI-lea, apoi extinsă în epoca cruciadelor, Biserica Nașterii Domnului este una dintre cele mai vechi și sacre biserici ale creștinătății.

Miza nu este numai una istorică, religioasă și turistică, ci și una politică, în condițiile în care orașul Betleem, în care ajung peste două milioane de vizitatori pe an, este situat pe teritoriul autonom palestinian și separat de Ierusalim printr-un zid

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews