ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UNESCO a retras Biserica Nașterii Domnului din Betleem de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, a fost retrasă  de UNESCO de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, după lucrări de restaurare, anunță site-ul france24.com.

Biserica, situată în centrul orașului Betleem, în Cisiordania ocupată,  precum și traseul de pelerinaj, au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2012, iar după 2 ani au fost puse pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, datorită gradului său de deteriorare.

Este vorba despre primul sit palestinian înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în pofida opoziției Israelului și a Statelor Unite.

În 2015, în cadrul unui acord istoric între Autoritatea Palestiniană și cele trei Biserici (ortodoxă, catolică și armeană) care administrează biserica, au început lucrările de restaurare.

Primul a fost reparat acoperișul, apoi mozaicurile, dezvăluite anul trecut, chiar înainte de Crăciun. Lucrările au fost supervizate de Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) și finanțate de palestinieni, dar și de donații ale unor guverne și ale unor particulari.

„Pentru a-și motiva decizia, Comitetul a apreciat calitatea lucrărilor efectuate la Biserica Nașterii Domnului, în special restaurarea acoperișului, a fațadelor, mozaicurilor și a porților bisericii", a afirmat UNESCO într-un comunicat.


Construită în secolul al IV-lea de împăratul roman Constantin, modificată de împăratul Iustinian în secolul al VI-lea, apoi extinsă în epoca cruciadelor, Biserica Nașterii Domnului este una dintre cele mai vechi și sacre biserici ale creștinătății.

Miza nu este numai una istorică, religioasă și turistică, ci și una politică, în condițiile în care orașul Betleem, în care ajung peste două milioane de vizitatori pe an, este situat pe teritoriul autonom palestinian și separat de Ierusalim printr-un zid