ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 13:45 Atentatele în serie asupra bisericilor și a hotelurilor din Sri Lanka ar putea fi represalii la atacul comis luna trecută asupra unor moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a afirmat un ministru din Sri Lanka, citând surse din anchetă, scrie RT.
 
Două grupări islamiste interne, National Thawheed Jama'ut  și Jammiyathul Millathu Ibrahim, sunt suspectate de anchetatori că ar fi la originea exploziilor de duminică, din ziua de Paști, care au ucis peste 300 de persoane, a declarat Ruwan Wijewardene, ministrul junior al apărării din Sri Lanka.
 
ACTUALIZARE 23.04/ 11:45 Camerele de supraveghere au surprins un tânăr cu rucsac, suspect că ar fi detonat bombele în biserica din Sri Lanka, chiar în timpul slujbei de Paștele catolic. Atentatele nu au fost revendicate de niciun grup, însă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Colombo și ministrul Sănătății, Rajitha Senaratne, au indicat că există suspiciuni privind comiterea atentatelor de către mișcarea National Thowheeth Jama'ath (NTJ), o organizație islamistă relativ necunoscută, informează Mediafax.

Imaginile, publicate de CNN, arată cum suspectul traversează piața din fața bisericii din  Colombo, se apropie de o fetiță și de tatăl acesteia și chiar mângâie copilul pe cap, după care intră în lăcașul de cult unde enoriașii asistau la slujbă.
 
Poliția din Sri Lanka a arestat pentru audieri un cetățean sirian despre care se crede că ar avea legătură cu atentatele de duminică, ce au vizat mai multe biserici și hoteluri, informează agenția Reuters, potrivit unor surse guvernamentale și militare.

 
ACTUALIZARE 16:19 O furgonetă parcată în apropierea unei biserici din Sri Lanka unde zeci de oameni au fost uciși duminică a explodat luni, a relatat un martor pentru Reuters, potrivit căruia deflagrația s-a produs în momentul în care o echipă de geniști încercau să dezamorseze un dispozitiv exploziv,relatează Agerpres. „Furgoneta a explodat când echipa de deminare a STF (Forța Specială de Reacție Rapidă) și forțele aeriene au încercat să dezamorseze bomba'”, a declarat martorul citat. Purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate nu a fost imediat disponibil pentru a comenta informația.
 
ACTUALIZARE 22.04/ 8: 45 Autoritățile din Sri Lanka anunță că 290 de persoane au murit și cel puțin 500 au fost rănite în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri și trei biserici din orașele Colombo, Negombo și Batticaloa, potrivit BBC.

Potrivit autorităților locale, 24 de persoane au fost arestate până acum în acest caz. Poliția din Sri Lanka a anunțat că zeci de cetățeni străini se numără printre victime.

ACTUALIZARE 20:55 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, la solicitarea News.ro, că grupul de copii aflați în Colombo, Sri Lanka, este format din elevi de la un liceu din Iași, aflați într-un schimb de experiență, și că aceștia vor părăsi Sri Lanka în 26 aprilie. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistență consulară pentru două familii de cetățeni români aflate în vacanță. Până în prezent, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre victime, mai precizează MAE.

 
ACTUALIZARE 14:45 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat duminică faptul că opt copii români se aflau în orașul Colombo, Sri Lanka, în momentul în care au avut loc exploziile, aceștia fiind duși de autoritățile locale într-o unitate militară la periferia capitalei.

„Am luat legătură și telefonică cu unii dintre cei care sunt în vacanțe sau locuiesc în Colombo. Din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii, am înțeles că nu au fost afectați până acum în niciun fel de atacurile teroriste. Chestiunea cea mai sensibilă este faptul că un grup de opt copii cu un însoțitor erau în Colombo și până la urmă s-a reușit obținerea unui sprijin. Am reușit să discutăm cu autoritățile și au fost duși cu toții într-o unitate militară la periferia capitalei Colombo, unde sunt condiții de securitate foarte stricte”, a declarat Teodor Meleșcanu la Digi 24.

El le-a recomandat românilor care se află în Colombo să ia legătura cu consulatul României și să se întoarcă în țară „cât mai rapid”, pentru că nu se știe cum vor evolua atentatele.

Teodor Meleșcanu a precizat totodată că duminică după-amiază va fi o întâlnire la Colombo cu toate ambasadele și cu reprezentanții consulari din țările membre al Uniunii Europene, pentru a se face schimb de informații, iar la ora 17,00 va fi o celulă de criză la nivelul MAE.

ACTUALIZARE 14:00 Guvernul din Sri Lanka a decretat duminică blocarea temporară a rețelelor de socializare pentru a împiedica difuzarea de informații incorecte și false cu privire la valul de atentate care a lovit insula, provocând moartea a cel puțin 158 de persoane, scrie AFP.

"Guvernul a decis blocarea tuturor platformelor online cu scopul de a împiedica propagarea de informații incorecte și false. Aceasta este doar o măsură temporară", a indicat președinția într-un comunicat.

Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, stare de asediu de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 (12H30 GMT) după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 6.00. 

ACTUALIZARE 13:25   Atentatele, comise de Paștele catolic, au vizat cel puțin cinci hoteluri și trei biserici din orașele Colombo, Negombo și Batticaloa, transmite Mediafax/

Bilanțul preliminar al seriei de atentate este de 160 de morți și aproximativ 500 de răniți. Printre persoanele ucise figurează cel puțin 35 de străini.

Ca reacție la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicție de circulație de 12 ore începând de duminică seară.
 
Șeful Poliției din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mișcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigașe.
 
Știrea inițială

Președintele Maithripala Sirisena s-a declarat "șocat" de explozii, cerând o investigație urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor "atacuri lașe" și a lansat un apel la unitate.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite în urma unor explozii care au avut loc duminică dimineață la mai multe biserici și hoteluri din Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paști, au anunțat autoritățile, citate de presa străină.
Atacuri au avut loc la trei biserici și trei hoteluri, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.

Au fost raportate cel puțin șase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya și Batticaloa.
Hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand și Kingsbury, toate în Colombo, au fost, de asemenea, lovite de explozii.