ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:29 Garda Revoluționară Iraniană i-a eliberat pe cei 10 marinari americani care fuseseră reținuți, după ce bărcile în care se aflau au intrat în apele teritoriale ale acestei țări. Un comunicat al Pentagonului afirmă că cei 10 au ajuns în custodia forțelor americane, mai precis pe portavionul USS Harry Truman.

Americanii nu înțeleg cum au ajuns cele două bărci în apele iraniene.

De cealaltă parte, generalul Ali Fadavi a susținut că ambele ambarcațiuni "au acționat neprofesional" timp de 40 de minute, înainte de a fi capturate de forțele iraniene. "Prezența forțelor americane în Golful Persic nu a fost niciodată inocentă și nu privim trecerea lor ( prin apele teritoriale ale Iranului -n.r.) drept inocentă", a spus el pentru televiziunea iraniană de stat. Oficialul iranian a spus că SUA ar trebui să-și ceară scuze pentru incident.

Știrea inițială

 

Forțele navale iraniene au capturat 10 soldați ai marinei americane, ce se aflau în două bărci din Golful Persic, informează NBC.
 
Incidentul s-a petrecut în aceeași zi în care președintele Obama a prezentat raportul său anual despre Starea Națiunii.

Cei 10 americani( nouă bărbați și o femeie) se aflau la bordul a două bărci de antrenament ale Marinei SUA, când probleme tehnice i-au făcut să ajungă în apele teritoriale ale Iranului, unde au fost imediat capturați de Paza de Coastă. Aceștia au fost duși la o bază din Insula Farsi.

Oficiali americani arată că nu cunosc dacă marinarii au intrat în apele Iranului înainte sau după ce au fost capturați. Navele SUA patrulează apele Golfului Persic, la limita teritoriului iranian. 

"În acest moment, monitorizăm situația și nu ne este clar ce s-a întâmplat", a spus Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.
 
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a luat legătura cu Teheranul și a discutat despre eliberarea soldaților. Conform sursei citate, se pare că iranienii au acceptat versiunea americană și urmează să-i pună în libertate pe marinari.
 
Președintele Obama a fost criticat pentru faptul că a ignorat acest subiect în discursul său despre starea națiunii americane.,