ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția ungară a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva refugiaților care au încercat să treacă de gardul de sîrmă ghimpată de la granița cu Serbia, anunță agențiile de știri.
 
UPDATE 20.44 Zeci de migranți au reușit să intre miercuri seară pe teritoriul Ungariei, după mai bine de o oră de confruntări cu polițiștii ungari la punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgos, venind dinspre Serbia, transmit AFP și Reuters.

UPDATE 20.30 Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităţilor sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranţii agresivi care încearcă să pătrundă cu forţa în Ungaria, informează MTI. Szijjarto a cerut acţiuni urgente din partea autorităţilor sârbe.

 UPDATE 18:35 Un corespondent al BBC a transmis că s-au auzit un fel de focuri de arma si ca trei ambulante au sosit la granita, relateaza The Guardian. Imaginile de la gardul Ungariei cu Serbia ii arata pe migranti extrem de violenti, in timp ce avariaza gardul menit sa-i tina la distanta.

Polițistii au încercat să oprească mulțimea, care a aruncat cu sticle de plastic în forțele de ordine, scrie AP.
 
Reuters notează că polițistii ungari au declarat că mai multe persoane agresive au reușit să treacă de gardul de la graniță.

Două elicoptere ungare, unul al armatei, celălalt al poliției, survolau zona. 

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că migranții erau 'înarmați cu țevi și bastoane'. Reporterii
 Reuters nu au văzut migranți înarmați, însă în imaginile transmise de televiziuni se puteau vedea persoane care aruncau cu obiecte în polițiști peste gard. 

Aproximativ 400 de migranți se află blocaţi la Horgos, după ce autorităţile maghiare au sigilat frontiera. Oamenii au scandat până la lăsarea serii cerând ajutorul cancelarului Angela Merkel. Cei care se încumetă să treacă ilegal frontiera riscă să ajungă la închisoare.
 
În paralel, autobuzele care în mod normal transportă migranţi de la frontiera de sud a Serbiei cu Macedonia către cea de nord cu Ungaria au fost redirecţionate spre Croaţia după ce marţi Ungaria şi-a închis graniţa pentru migranţi.

Premierul croat Zoran Milanović a criticat decizia Ungariei de a închide granița cu Serbia și a subliniat că țara sa nu va proceda  la fel. ”Suntem gata să primim și să îi acceptăm pe acești oameni”, a spus premierul croat, adăugând că imigranții și cei care cer azil ”vor putea să treacă prin Croația”.
 
Milanovic a mai spus că ”gardul de sârmă ghimpată în Europa secolului 21 nu este un răspuns, ci o amenințare”.