ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.07/ 17:40 Un imigrant african a fost luat în custodia poliției în cadrul investigației privind incendierea Catedralei din orașul Nantes, afirmă surse judiciare, citate de AFP.
 
Un voluntar al diocezei din Nantes a fost luat în custodia poliției în cadrul anchetei cu privire la incendiul care a deteriorat catedrala gotică din acest oraș din vestul Franței, a declarat duminică pentru AFP procurorul Pierre Sennes.

Suspectul în vârstă de 39 de ani, originar din Rwanda, a fost reținut sâmbătă și ulterior a fost plasat în arest preventiv.

Conform surselor citate, suspectul lucra la catedrală și ar fi fost furios că îi expirase viza.

Însă Parchetul a comunicat că suspiciunile vizează un act de neglijență.

„În acest moment, este vorba de verificări, nu există elemente care să îl implice direct în comiterea incendiului", a declarat procurorul din Nantes, Pierre Sennes.
 
Știrea inițială

Incendiul izbucnit sâmbătă dimineață în interiorul catedralei Saint Pierre et Saint Paul din orașul francez Nantes este anchetat ca fiind premeditat, potrivit presei franceze.

Un incendiu a cuprins sâmbătă dimineața catedrala gotică Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul orașului Nantes, a anunțat Serviciul de pompieri din departamentul Loire-Atlantique (vestul Franței), transmit agențiile de presă străine, citate de Agerpres. Incendiul are loc la mai bine de un an după ce flăcările au cuprins și catedrala Notre Dame din Paris.

Flăcările au spart vitraliile catedralei și au distrus marea orgă a clădirii din secolul XV.

Procurorul Pierre Sennes a declarat pentru reporteri că au fost identificate trei focare distincte, iar autoritățile tratează incidentul ca pe un act criminal.

Zeci de pompieri au reușit să controleze incendiul după câteva ore. Coloane de fum se degajă încă din catedrala al cărei interior era mai devreme cuprins de flăcări.

Comandantul local de pompieri, Laurent Ferlay, a susținut că un focar s-a aflat în spatele orgii, care a fost complet distrusă. În afară de orgă și de spargerea vitraliilor, pagubele nu sunt atât de mari precum s-au temut inițial pompierii „Nu ne aflăm într-un scenariu similar celui de la (catedrala) Notre Dame de Paris. Acoperișul nu a fost atins", a mai precizat Ferlay.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. În timpul bombardamentelor aliate din 1944 catedrala a fost parțial distrusă, iar în 1972 și-a pierdut turla din cauza unui incendiu.

Catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul din Nantes a fost construită pe parcursul a 457 de ani, finalizată în 1891. Este clasată monument istoric din 1862. Ea a mai fost afectată de un incendiu, în ianuarie 1972, și a fost redeschisă abia după 13 ani de lucrări.