ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 28.07/ 20:35 Potrivit unui raport al pompierilor, în două puncte din apropiere de orașul Nea Makri focul a fost pus deliberat, în noaptea de luni spre marți. Mai mulți martori au văzut un bărbat când dădea foc, la marginea unui drum rural, relatează ekathimerini.com.  Deși există voci care susțin că ar fi vorba de un migrant, informația nu a fost confirmată oficial. 
 
Și în cazul incendiilor devastatoare din apropiere de Atena există un suspect. Autoritățile au identificat un localnic care ar fi încercat să dea foc la niște resturi de lemne și crengi uscate. După ce și-a dat seama ce a făcut, acesta a aruncat pietre și apă în flăcările izbucnite, fără a reuși să le stingă.  
 
Între timp, numărul persoanelor decedate în urma incendiilor din Grecia a ajuns la 88, după ce o femeie de 42 de ani care se afla la terapie intensivă a murit sâmbătă. 
 
 
ACTUALIZARE 27.07/ 08:15 Există un „element serios” care poate indica „acte criminale” la originea incendiului devastator care a avut loc luni la est de Atena, a afimat joi ministrul adjunct pentru protecția cetățeanului, Nikos Toskas, citat de AFP.
 
„Pentru focul care a început pe muntele Penteli” și s-a propagat la Mati, oraș unde se afla marea majoritate victimelor, „ne punem numeroase întrebări și nu vă ascund că un element serios ne-a determinat să deschidem o anchetă”, a declarat Nikos Toskas în cursul unei conferințe de presă organizate în comun, la Atena, cu purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, și comandanții pompierilor și poliției.

Și în cazul incendiului de la Kineta, la vest de Atena, care a izbucnit cu câteva ore înaintea celui de la Pendeli, fără a face victime, există „serioase elemente si indicii” care conduc la ideea unui act deliberat, susține ministrul. „Toate aceste elemente au fost predate justitiei(…) Sunt martori, dar nu pot spune mai multe, pentru moment”, a adăugat oficialul elen.

 
ACTUALIZARE 26.07/ 16:14 Bilanțul morților incendiilor care au devastat orașul de coastă Mati din estul Atenei a crescut, joi, la 85, după ce un bărbat în vârstă de 73 de ani care era internat în spitalul din Atena a murit, iar alte două cadavre au fost găsite de către echipajele de salvare. Peste 500 de persoane sunt rănite, scrie ekhatimerini.com.

Echipele de salvatori fac eforturi supraomenești căutând persoanele date dispărute,  aproximativ 300 de pompieri și voluntari luând la periat zona cea mai afectată de incendii, pentru a da de urma zecilor de persoane aflate încă pe lista cu „dispăruți”. „Înțelegând agonia rudelor celor dispăruți, vă informăm că efoturile de căutare nu se vor opri până când toate clădirile și zonele afectate de incendii nu vor fi verificate”, a declarat un oficial elen pentru jurnaliști. 

Printre cei dispăruți se numără și două fetițe, surori, în vârstă de 9 ani. 

Scene dramatice sunt relatate din oră în oră de presa elenă, dar și de corespondenții străini. Cele mai cumplite imagini pot fi surprinse la morga din Atena, unde s-a format o coadă uriașă la care stau părinți, rude disperate care așteaptă să intre să vadă cadavrele și, eventual, să-și găsească copiii, apropiații. Angajații de la morgă le spun însă, fiecăruia în parte, că există anumite proceduri, iar până când nu se fac teste ADN, nimeni nu va afla răspunsul căutat.

ACTUALIZARE 15:10 Disperare și furie sunt sentimentele pe care le trăiesc în aceste zule rudele sutelor de persoane dispărute după incendiile devastatoare din estul Greciei, al căror bilanț se ridică la 80 de morți și peste 180 de răniți.

„Mati nu mai există”, a declarat primarul din  Rafina, vorbind despre cele peste 1.000 de clădiri și 300 de mașini” avariate în infern. ”Mă tem că ar putea să existe alte victime și dispăruți”, a declarat la rândul său pentru AFP un consilier municipal din Rafina.
 

Locuitorii și turiștii care se aflau în Mati și Rafina pentru a se bucura de mare și soare nu pot descrie ororile pe care le-au trăit în orele fatale când incendiile au izbucnit în orașele populare de pe litoral, mistuind vieți și clădiri, scrie greekreporter, în care se vorbește de inexistența unui plan de reacție al autorităților în fața dezastrelor.

De asemenea, marți, procurorul Curții Supreme, Xeni Dimitriou, a ordonat o anchetă privind cauzele incendiilor pe baza indicațiilor că reactia statului la situația de urgență a fost extrem de lentă și că nici un plan de evacuare pentru o astfel de situație nu a fost în vigoare.

ACTUALIZARE 12:00 Numărul morților a ajuns la 79. Potrivit Ministerului de Externe, până în momentul de față nu sunt informații că printre victimele incendiilor de vegetație din Grecia s-ar număra cetățeni români.

O aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, și una de tip C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, au decolat miercuri spre Grecia, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, anunță MApN. 
 
Ministerul precizează că Forțele Aeriene Române pregătesc mai multe aeronave configurate pentru incendii, care pot decola în orice moment pentru a oferi sprijin în operațiunile din Grecia.
 
 

ACTUALIZARE 10:45 76 de morți, aproape 200 de răniți și peste 100 de oameni dați dispăruți, indică cel mai recent bilanț al incendiilor devastatoare din Grecia. O stațiune a fost distrusă aproape în totalitate, în plin sezon turistic, iar într-o altă localitate au ars peste 1.000 case și 300 de mașini, cu care locuitorii încercau să scape din calea flăcărilor.

 
ACTUALIZARE 18:24 Numărul total al morților în incendiile devastatoare din estul Atenei a crescut la 74, potrivit Serviciului de pompieri din Grecia. Peste 188 de persoane, inclusiv 23 de copii, au fost rănite. Există, de asemenea, un număr nespecificat de persoane date dispărute, scrie site-ul greekreporter. com.

Toate persoanele decedate au fost găsite până acum în zona dintre Rafina și Nea Makri, în special în stațiunile Mati și Kokkino Limanaki, unde au fost mistuite de flăcări case și mașini. O parte dintre victime au murit înecate în încercarea  de a scăpa de flăcări.

La Mati, echipele de salvare au dat peste imagini cutremurătoare, 26 de persoane fiind găsite îmbrățișate, pe un câmp, la aproximativ 30 de metri de plajă.
 
ACTUALIZARE 14:45  Incendiile care au cuprins o localitate de lângă Atena au ucis cel puțin 60 de persoane iar alte peste 150 au fost rănite, au anunțat oficiali greci, precizand că printre vicitme se află inclusiv familii cu copii găsite într-o ultimă îmbrățișare, în timp ce încercau să scape din calea flăcărilor, anunță site ul ekhatimerini.com.

Infernul care a pus stăpânire pe această zonă din Grecia este cel mai grav de când incendiile au devastat peninsula sudică a Peloponezului în august 2007, ucigând zeci de oameni. Mnistrul elen de interne, Panos Skourletis, a declarat la Sky News că incendiile sunt o „tragedie națională” și ”un dezastru de dimensiuni biblice, cu pierderi de vieți omenești”. Premierul Greciei Alexis Tsipras a decretat trei zile de doliu național.
 

Situația dramatică prin care trec grecii i-a sensibilizat și pe turci, autoritățile de la Ankara oferind sprijin vecinilor săi pentru stingerea flăcărilor.

 Știrea inițială

Cel puțin 50 de persoane au murit, iar alte peste 100 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetație izbucnite în apropierea capitalei Greciei, Atena, anunță autoritățile elene și voluntari ai Crucii Roșii, informează presa internațională.
 
Corpurile neînsuflețite a încă 26 de persoane au fost descoperite marți dimineață în apropierea unei plaje din zona localității Rafina, după ce bilanțul de până atunci era de cel puțin 24 de morți.
 
Incendiile s-au declanșat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra țării, cu temperaturi de 40 de grade Celsius. Peste 600 de pompieri sunt implicați în acțiunile de stingere a incendiilor de vegetație care au cuprins zone întinse la vest și est de Atena. Un nor de fum cu nuanțe negre și portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecționate din cauza vizibilității reduse, relatează Sky News. Autoritățile elene au închis autostrada Atena-Corint, una din cele două șosele majore către Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar în zonă a fost suspendat.
 
Atena a activat și mecanismul european de protecție civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru și Spania și-au oferit deja ajutorul.