ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bătrânul Continent pare să nu se poată descotorosi de un spirit kominternist care s-a cuibărit iremediabil în mințile liderilor săi.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, dezlănțuind unul dintre cele mai mari conflicte armate de după Al Doilea Război Mondial.

Invazia este reflexul unei vechi mentalități a Rusiei că Ucraina – alături de multe din republicile membre URSS – face în continuare parte din teritoriile aflate sub tutela sa.

Din acest punct de vedere, momentul invadării Ucrainei are o simbolistică puternică, dat fiind că marchează împlinirea a o sută de ani de la proclamarea, în 1922, a Uniunii Sovietice.

Un secol de când Europa continuă să fie bântuită de tot felul de „Uniuni”.

Iar Ucraina este simbolul luptei între aceste spectre: atacată de o Rusie, care visează să reînvie spiritul defunctei URSS, ea a primit în același timp undă verde pentru a adera la UE.

Graficul de la jos, realizat de Visual Capitalist, arată apartenența, de voie sau de nevoie, a țărilor europene la diferitele forme de cooperări și cooperative internaționale pe care istoria le-a creat de-a lungul ultimei sute de ani.