Președintele Petro Poroșenko a trimis legea privind amendarea Constituției la Parlament, după ce liderii occidentali au făcut presiuni la adresa autorităților ucrainene, de a ceda anumite puteri acestor regiuni, conform acordului Minsk II din februarie.

Inițial, prevederile nu erau incluse în Constituție, urma să fie redactată o lege separată, dar rebelii au insistat că statutul special al regiunilor pe care le controlează trebuie menționat în Constituție.

La prezentarea proiectuui în fața Legislativului, Poroșenko a admis că este o decizie grea, dar este dorința Occidentului. Nu putem crea noi înşine o situaţie în care Ucraina ar ajunge singură în faţa agresorului rus. Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învățăm să trăim în aceste condiții”, a explicat șeful statului. În cazul în care Curtea Constituţională nu are obiecţii, proiectul va fi supus votului în toamnă, după vacanța parlamentară, fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

Asistentul secretarul de Stat al SUA, Victoria Nuland, s-a aflat, miercuri și joi, la Kiev și a susținut acest proiect de lege. Vicepreședinta Parlamentului ucrainean, Oksana Siroed, a declarat că s-au făcut presiuni din partea comunității internaționale asupra deputaților de la Kiev, să adopte documentul care confirmă că Ucraina este gata să pună în aplicare Acordul de la Minsk. Victoria Nuland a vorbit despre o zi „istorică”, după ce a spus în faţa jurnaliștilor că „descentralizarea” și „statutul special” pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace, încheiate cu ajutorul cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Francois Hollande.
 
Şi aceştia l-au sunat, marţi, pe preşedintele Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews