ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Petro Poroșenko a trimis legea privind amendarea Constituției la Parlament, după ce liderii occidentali au făcut presiuni la adresa autorităților ucrainene, de a ceda anumite puteri acestor regiuni, conform acordului Minsk II din februarie.

Inițial, prevederile nu erau incluse în Constituție, urma să fie redactată o lege separată, dar rebelii au insistat că statutul special al regiunilor pe care le controlează trebuie menționat în Constituție.

La prezentarea proiectuui în fața Legislativului, Poroșenko a admis că este o decizie grea, dar este dorința Occidentului. Nu putem crea noi înşine o situaţie în care Ucraina ar ajunge singură în faţa agresorului rus. Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învățăm să trăim în aceste condiții”, a explicat șeful statului. În cazul în care Curtea Constituţională nu are obiecţii, proiectul va fi supus votului în toamnă, după vacanța parlamentară, fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

Asistentul secretarul de Stat al SUA, Victoria Nuland, s-a aflat, miercuri și joi, la Kiev și a susținut acest proiect de lege. Vicepreședinta Parlamentului ucrainean, Oksana Siroed, a declarat că s-au făcut presiuni din partea comunității internaționale asupra deputaților de la Kiev, să adopte documentul care confirmă că Ucraina este gata să pună în aplicare Acordul de la Minsk. Victoria Nuland a vorbit despre o zi „istorică”, după ce a spus în faţa jurnaliștilor că „descentralizarea” și „statutul special” pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace, încheiate cu ajutorul cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Francois Hollande.
 
Şi aceştia l-au sunat, marţi, pe preşedintele Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews