ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai sunt doar două săptămâni până la alegerile de la jumătatea mandatului și sondajele anunță un dezastru pentru Democrați, care riscă să piardă majoritatea în ambele Camere.

Apele încep să se tulbure în tabăra Democrată.

Un grup de 30 de Democrați din Camera Reprezentanților din aripa liberală a partidului îi cer președintelui Joe Biden să facă o schimbare dramatică în strategia din Ucraina și să înceapă imediat negocieri directe cu Rusia.

Scrisoarea celor 30, în posesia căreia a intrat Washington Post, poate pune presiune pe Biden, care a adoptat o poziție belicoasă față de Rusia.

În document, semnatarii îi cer șefului de la Casa Albă să dubleze asistența colosală – economică și militară – acordată de Statele Unite regimului de la Kiev cu „un efort diplomatic proactiv și acțiuni intensificate pentru a identifica un cadru realist de a se ajunge la o încetare a focului”.

Cei 30 notează subliniază faptul că efectele războiului încep să se simtă într-un mod din ce în ce mai dezastruos dincolo de granițele Ucrainei, mai ales scumpirea dramatică a alimentelor și a benzinei.

Semnatarii nu uită să vorbească nici de riscul unui război nuclear cu Moscova.

Printre cei 30 se numără nume sonore ale aripii liberale a Democraților – Pramila Jayapal, Jamie Raskin, Alexandria Ocasio-Cortez, Cori Bush, Ro Khana și Ilhan Abdullahi Omar.

Referindu-se la scrisoarea celor 30, John Kirby, șeful echipei de comunicare de la Casa Albă, a respins diplomatic solicitarea, declarând că inițiativa negocierilor trebuie să aparțină ucrainenilor.

„Nu vom avea discuții cu conducătorii ruși fără ca ucrainenii să fie reprezentați. Dl Zelenski – pentru că e vorba de țara lui – trebuie să fie cel care să stabilească cum arată succesul și când să se negocieze.”

Totuși, scrisoarea celor 30 rupe frontul unanimității în Partidul Democrat și zdruncină serios poziția Washingtonului în Ucraina.