ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kievul a reacționat cu iritare la ideea Papei Francisc ca, în Vinerea Mare, o ucraineancă și o rusoaică să poarte împreună Crucea în cadrul unei procesiuni la Roma conduse de Suveranul Pontif.

Ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun și arhiepiscopul greco-catolic de Kiev au înfierat inițiativa Papei Francisc de a încredința purtarea Crucii în Vinerea Mare, împreună, unei ucrainence și unei rusoaice.

Cele două femei alese pentru ceremonie sunt infirmiere și lucrează la același spital din Roma, potrivit Associated Press.

Ambasadorul ucrainean Andrii Iuraș a postat pe Twitter că „înțelege și împărtășește îngrijoarea generală (!) din Ucraina și din alte numeroase comunități în legătură cu ideea de aduce împreună femei ucrainence și rusoaice” să poarte Sfânta Cruce în procesiunea din Vinerea Mare de la Roma.

„Acum, încercăm să explicăm dificultățile realizării sale (ale ideii) și posibilele sale consecințe.”

La rândul său, Arhiepiscopul greco-catolic de Kiev, Sviatoslav Șevciuc, a denunțat și el ideea împăcării la poalele Crucii.

„Consider această idee ca fiind inoportună și ambiguă, și nu ține seama de contextul (!) agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.”

Șevciuc a criticat și textul unei rugăciuni care va fi citită cu voce tare la Vatican, în timp ce cele două femei apucă în mâinile lor Crucea pe care trebuie să o poarte.

În rugăciune se spune:

„Ne dorim înapoi viețile așa cum erau înainte. Pentru ce toate acestea? Ce rău am făcut? De ce ne-ai părăsit? De ce ai părăsit popoarele noastre?”

Or, Șevciuc crede că aceste cuvinte, împreună cu ridicarea și purtarea Crucii împreună „sunt de neînțeles și chiar ofensatoare”.

Un colaborator apropiat al Papei Francisc a apărat însă decizia Vaticanului ca o ucraineancă și o rusoaică să ducă împreună Crucea.

Antonio Spadaro, un preot iezuit de la Roma, a declarat:

„Trebuie să înțelegeți ceva (în legătură cu Papa): este un păstor, nu un politician.”

Spadaro a explicat că ideea ca Sfânta Cruce să fie purtată de două femei, reprezentante ale celor două popoare aflate în război, este tulburătoare, „deoarece ele reprezintă ceva ce nu poate fi obținut pentru moment – Pacea”.