Înființarea noii Biserici Ortodoxe, independentă de Moscova, este consfințită acum și de lege. Președintele ucrainean a semnat sâmbătă legea prin care i se cere Bisericii Ortodoxe Ucrainene să-și modifice denumirea pentru a arăta în mod explicit afilierea ei la Rusia și la Patriarhia Moscovei, informează Unian și dpa. 

Legea care ar putea obliga Biserica susținută de Moscova în Ucraina să adauge la denumirea sa termenul ''rusă'', numindu-se astfel 'Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina' a fost votată joi de parlament. Actul normativ are drept scop diminuarea influenței preoților pe care autoritățile de la Kiev îi consideră drept o amenințare la adresa securității naționale.

Ucraina a înființat la sfârșitul săptămânii trecute o nouă Biserică Ortodoxă, independentă de Moscova, pentru care liderii ucraineni au militat de la destrămarea fostei URSS în 1991 și despre care Kievul afirmă că reprezintă un pas vital pentru a contracara amestecul Rusiei în treburile sale. Astfel, reprezentanții confesiunilor ortodoxe din Ucraina s-au reunit sâmbăta trecută cu ocazia unui "Conciliu de Reunificare" pentru a crea o biserică independentă de tutela religioasă rusească, în absența notabilă a ramurii loiale Moscovei. Conciliul a pus în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaște o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei