ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un detașament de pușcași marini ucraineni, echipați cu armament greu a fost desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Insula Șerpilor din Marea Neagră, unde vor rămâne până la "până la stabilizarea situației", informează agenția Agerpres, citând presa din Ucraina.

De asemenea, nave,elicoptere și vase ucrainene de mici dimensiuni și-au făcut apariția sâmbătă în jurul Insulei Șerpilor, arată sursa citată. Se pare că măsurile au fost luate după presa ucraineană a preluat declarațiile lui Aaron Korewa, fost consilier al fostului ministru suedez de externe, Carl Bildt, conform cărora ar putea ocupa Insula Șerpilor în 2016.

"Dacă Rusia va captura insula, Odesa ar putea fi izolată. Aceasta înseamnă că Ucraina va pierde aproape întregul acces la Marea Neagră, având în vedere că Rusia controlează deja Peninsula Crimeea și zăcămintele de gaze între peninsulă și Insula Șerpilor", scria Korewa într-un recent material de analiză publicat pe site-ul centrului Atlantic Council. 
 
Insula Șerpilor este o insulă din Marea Neagră, aflată la 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei.  Isnsula a fost pământ românesc, până când a fost ocupată de URSS după cel de-al doilea război mondial și anexată în 1948, fiind un punct de mare importanță strategico-militar. După căderea URSS a intrat în componența Ucrainei.