ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Viktor Mujenko, șeful statului major al armatei ucrainene, acuză Rusia că ar pregăti invazia Ucrainei din trei direcții: Nord, Est și Sud.

„Noi prognozăm amenințări militare în trei dintre cele patru direcții geografice - Nord, Est și Sud. Partea rusă încheie (în prezent) completarea la frontierele Ucrainei a unităților ofensive, care, împreună cu structuri ale trupelor speciale, vor forma baza forțelor de invazie”, a afirmat generalul ucrainean la o întâlnire cu atașații militari ai misiunilor diplomatice străine de la Kiev, conform publicației România Liberă.

Acesta se arată optimist cu privire la pregătirea trupelor naționale, bazându-se pe „mobilitatea ridicată, adaptabilitatea, autonomia” și patriotismul acestora. Totodată, generalul ucrainean se așteaptă la acțiuni rusești de diversiune și sabotaj în perioada campaniei electorale și în ziua alegerilor prezidențiale din Ucraina, programate pentru duminică, 31 martie.

 „Urmărim o intensificare semnificativă a activității inamicului în spațiul informațional, unde, printr-o serie de operațiuni informaționale și psihologice, se încearcă influențarea cadrelor militare” ale armatei ucrainene.  „Luăm măsuri adecvate pentru a preveni astfel de scenarii, bazându-ne pe profesionalismul serviciilor speciale, poliției naționale, precum și pe patriotismul și vigilența cetățenilor noștri”, a declarat șeful statului major al armatei ucrainene, generalul Viktor Mujenko, citat de România Liberă.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a afirmat în discursul său rostit în fața Adunării Generale a ONU, în cadrul dezbaterilor speciale dedicate „situației din teritoriile ocupate temporar în Ucraina” că, potrivit situației din februarie 2019, Rusia dispune în Crimeea de un contingent de circa 32500 de militari, de 88 de sisteme de artilerie, 52 de lansatoare multiple de rachete, 372 de blindate, 113 avioane de luptă, 62 de elicoptere de atac, 6 nave de război și 6 submarine echipate cu sisteme de rachete de croazieră de tipul Kalibr. Totodată, structurile militare ruse care acționează în Donbas (regiunile Donețk și Lugansk) dispun de 496 de tancuri, 938 de vehicule blindate, 128 de lansatoare multiple de rachete și 776 de sisteme de artilerie (inclusiv autopropulsate), a indicat președintele ucrainean, citat de agenția Ukrinform.

Pe de altă parte, aliații occidentali ai Ucrainei dau semnale de sprijin față de lupta acestei țări pentru suveranitate și integritate teritorială. Recent, șeful forțelor NATO în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a declarat că dorește să întărească apărarea ucraineană în fața „activităților agresive” ale Rusiei în estul Ucrainei și în Marea Neagră, după cum informează site-ul Defense România.

Într-o audiere în Comisia pentru forțele armate a Senatului S.U.A., generalul Curtis Scaparrotti s-a arătat favorabil continuării vânzării de tehnică militară americană către armata ucraineană:  „există și alte sisteme, arme de precizie pentru lunetiști, muniții” pe care Statele Unite le-ar putea furniza Ucrainei, a subliniat acesta.
„Va trebui, probabil, să ne gândim la strâmtoarea Kerci și, de asemenea, să avem în vedere apărarea navală pe viitor”, a opinat generalul american, făcând aluzie la incidentul din noiembrie 2018, când nave ucrainene au fost atacate și confiscate de marina militară rusă în Marea Azov. Rusia „nu își respectă angajamentele din acordul de la Minsk”, semnat în 2015 pentru instaurarea păcii în zona de est a Ucrainei, a reamintit Curtis Scaparrotti.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au la bază schimbarea de regim politic din 2014 de la Kiev, când puterea a fost preluată de forțele pro-occidentale, după ample mișcări de stradă și auto-exilarea președintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, în Rusia. La scurtă vreme, rușii au anexat peninsula Crimeea și au încurajat războiul civil din zona de est a Ucrainei, desfășurat între separatiștii pro-ruși și naționaliștii ucraineni. În pofida negocierilor de pacificare a conflictului din regiunea Donbas, purtate între Occident și Rusia, acesta a continuat să fie alimentat, la intensități variabile în timp.