ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


25 noiembrie 2016 a intrat în calendarul Ucrainei drept ziua în care fostul stat sovietic a scăpat de dependența de gazul rusesc.

Compania ucraineană NAK Naftogaz Ukrainy sărbătorește, așa cum a anunțat pe site-ul său, un an de libertate. Pentru că, din 25 noiembrie 2015, ucrainenii nu mai sunt dependenți de gazul pe care, ani la rând, îl cumpărau de la ruși, scrie Forbes.

Întreruperea livrărilor de gaze rusești destinate Ucrainei a avut loc anul trecut, pe fondul relațiilor tensionate dintre Kiev și Moscova, în urma anexării peninsulei Crimeea și a implicării rușilor în războiul din estul separatist al Ucrainei.
 
"Este un moment major pentru Ucraina independentă, în condițiile în care, cu doar trei ani în urmă, gazul reprezenta cel mai important simbol al dependenței economice și politice a țări noastre față de vecinul de la nord", se spune într-un comunicat postat pe site-ul companiei Naftogaz. "Această dependență, care a fost menținută prin manipularea cantităților și prețurilor gazului rusesc, a forțat Ucraina să facă o serie de concesii economice și politice", spun oficialii companiei ucrainene.

După ce a decis să nu mai cumpere gaze naturale din Rusia, Compania ucraineană de stat Naftogaz a folosit, în fluxurile de gaze inverse de la vecinii săi din UE.

În această vară însă, Naftogaz a afirmat că va lua în considerare achiziționarea de gaze de la Gazprom, în cazul în care prețul este competitiv, prin contacte directe între cele două companii.

Reamintim că cea mai mare parte a gazului vândut de Rusia în țările din Europa trece prin conductele care traversează Ucraina, iar peste o treime din consumul de gaze în UE este gaz rusesc.