ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept "neadecvată" decizia Comisiei Europene de prelungi, până pe data de 15 septembrie, restricțiile pentru importurile de cereale din Ucraina în anumite state membre UE, transmite Reuters, citată de Agerpres și ȘtiripeSurse.

Executivul comunitar a decis luni că restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia se prelungesc până pe data 15 septembrie.

"Ministerul Agriculturii și Alimentației din Ucraina consideră drept neadecvată decizia Comisiei Europene de a prelungi restricțiile la importurile de produse agricole ucrainene până la data de 15 septembrie", a anunțat instituția într-un comunicat de presă în care își exprimă speranța că nu va exista o nouă prelungire.

În luna iunie 2022, UE a liberalizat, pentru o perioadă inițială de 12 luni, toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autoritățile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Luna trecută, Executivul comunitar a decis să prelungească, pentru încă un an, eliminarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.

Însă Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia s-au plâns că, odată cu eliminarea tarifelor vamale, au crescut exploziv importurile de cereale ieftine din Ucraina, astfel că producția locală a devenit neprofitabilă. Toate aceste importuri au distorsionat piețele țărilor est-europene și le-au provocat agricultorilor pierderi compensate doar parțial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

Mai multe țări sud-est-europene în care au ajuns cereale din Ucraina au distrus zeci și sute de tone din motive de contaminare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews