ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Ucrainei a votat joi să suspende cooperarea militară cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, iar anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia şi deocamdată nu se întrevede vreo soluţie.

Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al cărei teritoriu este parţial controlat de guvernul separatist susţinut de Moscova, scrie Mediafax, citată de digi24.ro.

Ucraina, alături de Rusia, este mediator în formatul de negociere „5 plus 2” care, de ani de zile încearcă - fără succes - o soluționare a conflictului transnistrean.

„După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova”, a declarat Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de presă Interfax. El a adăugat însă că Rusia nu va lua pentru moment măsuri de retorsiune.

Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de guvernele rus şi ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 şi ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.