ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandanții și liderii unor asociații militare din SUA și-au declarat deja sprijinul pentru Hillary Clinton. Dar veteranii războaielor duse de americani în Vietnam, Irak sau Afganistan anunță că vor vota pentru candidatul republican. 

Simțindu-se abandonați, veteranii spun că vor vota pentru Donald Trump, scrie ziarul american New York Times, citând declarațiile mai multor foști combatanți care au luptat sub steagul SUA în diverse colțuri ale lumii. Vocea lor o contrazice pe cea a liderilor oficiali ai asociațiilor se declară pro Hillary. Pentru veterani a contat în primul rând promisiunea  lui Trump de a elimina conducerea organizațiilor, departamentelor birocrației militare, care a provocat o falie între maii marii asociațiilor și veterani.

Un fost pușcaș marin, intervievat de NYT, explică simplu și clar de ce s-a produs această falie între conducerea militară și americani plecați să lupte. "Când ne aruncăm în tot felul de războaie fără  un plam concret, fără o idee precisă, se întâmplă ca în Vietnam, Irak și Afganistan. Numai aceste ultime războaie durează de 17 ani, mai mult decât războiul cu Vietcongul".
Veteranii, la fel ca majoritatea electoratului moderat din SUA, reproșează conducerii actuale de la Washington proasta gestionare a celor mai recente conflicte în care a plonjat America, în numele luptei împotriva terorismului. 

Și, în timp ce Hillary Clinton, ca fost secretar de Stat în primul mandat al lui Obama, a fost implicată direct în luarea unor decizii care au vizat participarea militarilor americani în aceste războaie, Donald Trump nu are ce-și reproșa. Candidatul republican nu poate fi acuzat nici măcar de complicitate la politicile belicoase ale republicanilor, știut fiind faptul că a fost mereu un inamic declarat al lui George W Bush.

Tot despre modul în care administrația americană a purtat ultimele războaie a vorbit pentru NYT și Joshua Macias, un fost ofițer din Marina SUA, care incă de anul trecut a organizat gruparea "Veteranii pentru Trump". "Aveme sentimente puternice legate de aceste războaie. Felul în care au fost politizate, modul în care au schimbat regulile de luptă în război este ceva oribil", spune Macias.

În termeni electorali, numărul soldaților lăsați la vatră contează, avand in vedere ca in SUA sunt 22 de milioane de veterani. Conform unor sondaje, Trump ar fi preferat de 43% dintre veteranii de război, in timp ce Clinton de doar 30% dintre acestia.