ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Statele Unite, o petiție semnată de 1300 de medici susține protestele mișcării BLM,  negând complet pericolul contagiunii cu covid-19.

Din câte se pare, în Statele Unite pericolul de a răspândi coronavirusul în timpul unei demonstrații de stradă este valabil numai dacă cei care protestează sunt conservatori care se opun măsurilor restrictive. Când vine vorba de miile de oameni care au luat cu asalt străzile pentru a susține mișcarea Black Lives Matter, denunțând anti rasismul, nici nu se mai pune problema pericolului. Este o concluzie a celor de la New York Times, care nu pot fi acuzați de pro conservatorism.

„Pe măsură ce pandemia a pus stăpânire pe toată lumea, majoritatea epidemiologilor au avut idei clare în combaterea ei: fără studenți în sălile de clasă, fără slujbe religioase cu credincioși, fără vizite la rudele bolnave în spitale, interzis la adunări publice”. Dar, ceea ce în primele zile ale protestelor declanșate de moartea afro-americanului George Floyd era rostit cu jumătate de gură de un medic, care susținea că protestele sunt „o intervenție profundă de sănătate publică, pentru că ne permite să ne confruntăm și să punem capăt formelor de inegalitate”, acum a ajuns să fie bătut în cuie. Și scris negru pe alb-negru într-o petiție semnată de aproximativ 1300 de epidemiologi și alte persoane din domeniul sănătății din SUA:  americanii trebuie să adopte o poziție „conștient anti-rasistă” și să facă diferența dintre manifestanții anti-lockdown și manifestanți din punct de vedere moral, ideologic și rasial.

New York Times scrie că teza halucinantă a medicilor pro BLM este aceea că toți cei care au protestat împotriva ordinelor de a rămâne în case „erau radicalizați ai naționalismului alb și împotriva respectării vieții persoanelor de culoare”, așa cum se spune în petiție.
 
Cei peste 1000 de  specialiști susțin că acei care protestează împotriva rasismului sistemic „trebuie susținuți”, fără teama că ar putea răspândi în continuare infecția cu  covid-19, într-o țară care se află pe primul loc în lume pentru numărul de infectați.

„Ca susținători ai sănătății publice nu condamnăm aceste întâlniri ca fiind riscante pentru transmiterea Covid-19. Le sprijinim, considerându-le ca fiind fundamentale pentru sănătatea publică națională”, se poate citi în petiția lor.

De fapt, teza de bază a petiției este că, dacă protestul provine din cercuri „de dreapta”, atunci acesta nu este niciodată legitim și devine un pericol pentru societate, indiferent de răspândirea virusului. Dar tabloul arată complet diferit dacă manifestațiile au ca punct de plecare anti rasismul.

Pericolul de contagiune a fost, de fapt, utilizat în mod clar ca pretext pentru a discredita protestele anti-blocaj ale de cercurilor legate de conservatorii americani. Iar experți din domeniul sănătății publice au ieșit public pentru a vorbi despre sentimentele conflictuale ale colegilor lor, spunând că țara se confruntă acum cu „o alegere morală marcantă”. 

 Tot New York Times precizează că, în acest moment, nu există încă dovezi clare că protestele împotriva violenței polițiștilor ar fi dus la creșteri evidente ale infectării. Un studiu publicat de Biroul Național de Cercetări Economice nu a constatat o creștere a infectărilor, dar nici nu a putut exclude ca infectările să fi crescut în rândul protestatarilor. 

Catherine Troisi, epidemiolog pentru boli infecțioase de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston, studiază Covid-19. Ea a participat la un protest recent, la Houston, în sprijinul  lui George Floyd, și are opinii contradictorii „Cu siguranță am condamnat protestele anti-blocaj de la acea vreme și nu condamn protestele de acum și mă lupt cu asta”, a spus dr. Troisi. „Mi-e greu să vă spun de ce este în regulă.”

Mark Lurie, profesor de epidemiologie la Universitatea Brown, a descris un sentiment similar. „Instinctiv, mulți dintre noi, cei din sistemul de sănătate publică, simțim o dorință puternică de a acționa împotriva generațiilor care au fost supuse nedreptăților rasiale”, spune dr. Lurie. „Dar trebuie să fim sinceri: cu doar câteva săptămâni înainte, criticam protestatarii anti blocaj pentru că cereau repornirea economiei, considerând că acesta este un comportament periculos”.