ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Printr-un ultimatum surprinzător, Siria a anunțat Israelul prin canalele diplomatice ale ONU că este pregătită să meargă la război dacă Israelul nu pleacă din regiunea Înălțimile Golan.

Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe din Siria, Faisal Mekdad, i-a trimis un avertisment pe căi oficiale Christinei Lund, șefa UNTSO, Organizația de Supraveghere a Armistițiului dintre Israel, pe de o parte, și Siria și Liban, pe de altă parte.  În declarația sa, Faisal Mekdad a acuzat Israelul de folosirea violenței și de afectarea stabilității regionale, exprimându-și regretul față de intenția Statelor Unite de a promova o lege care recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.

Avertismentul lui Faisal Mikdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, a fost transmis încă de săptămâna trecută prin intermediului directoarei Organizației de Monitorizare a Armistițiilor (UNTSO) a ONU, Christine Lund, potrivit raportului publicat de World Israel News.

,,Siria va ataca Israelul dacă nu pleacă din Înălțimile Golan”, a avertizat-o Mikdad pe Christine Lund, reprezentanta ONU, adăugând că ,,Nu vom ezita să înfruntăm Israelul. De asemenea, nu suntem speriați de susținătorii săi [ai Israelului], care îi ajută să perpetueze ocupația în Golan’’.

Siria este deranjată de faptul că SUA vor recunoaște în mod oficial suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

Avertismentul ferm al oficialului de la Damasc pare să fie un răspuns care vine pe fondul unui controversat proiect de lege, prezentat săptămâna trecută Congresului SUA de către senatorii republicani Ted Cruz și Tom Cotton și reprezentantul democrat Mike Gallagher, prin care îndeamnă Statele Unite să recunoască în mod oficial suveranitatea Israelului asupra regiunii Înălțimile Golan.
 
Teritoriul sirian de circa 1200 de km pătrați a fost ocupat în mare parte de Israel în timpul războiului din 1967. Statul israelian a anexat ulterior o parte din Înălțimile Golan, dar decizia unilaterală nu este recunoscută de comunitatea internațională. Anual, Organizația Națiunilor Unite votează o rezoluție privind ”Înălțimile Golan ocupate”, care declară „nulă și neavenită” impunerea jurisdicției israeliene în zona respectivă.