ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interceptările au fost efectuate în cel puțin în perioada 2006-2012, potrivit Liberation. În afară de șefii statului francez, americanii i-au spionat pe pe fostul ministru al Economiei Pierre Moscovici și fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat în perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.

Preşedintele François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineaţă, cu scopul de a evalua dezvăluirile presei franceze privind spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei în beneficiul Statelor Unite, relatează Le Monde în pagina electronică.

Consiliul Apărării se va întruni miercuri dimineaţă, la ora locală 09.00 (10.00, ora României), la solicitatea lui François Hollande, "pentru a evalua natura informaţiilor difuzate de presă marţi seară şi pentru a trage concluziile utile", a dezvăluit Elysée.


Casa Albă a asigurat marţi seara că nu a vizat comunicaţiile preşedintelui francez Francois Hollande, după publicarea informaţiilor potrivit cărora Statele Unite au spionat ultimii trei preşedinţi francezi, relatează AFP, în pagina electronică.

"Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande", a declarat pentru AFP Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională (NSC), fără alte precizări privind operaţiunile care ar fi putut fi desfăşurate în trecut.