ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 107 oameni și-au pierdut viața, iar alți 238 au fost răniți în urma prăbușirii, vineri, a unei macarale peste Marea Moscheea din Mecca, în vestul Arabiei Saudite. Acesta este ultimul bilanț comunicat de oficialii saudiți.

Tragedia a avut loc în timpul unei furtuni, cu zece zile înaintea începutului marelui pelerinaj musulman, Haj.
Autoritățile au  anunțat deschiderea unei anchete, transmite BBC News.
Se așteaptă însă ca numărul morților și al răniților să crească, în condițiile în care operațiunile de căutare și salvare mai continuă la cea mai mare moschee din lume. 

Macaraua care a provocat dezastrul era folosită la lucrările de restaurare și extindere a moscheii, începute în urmă cu patru ani. În cădere, macaraua a rupt acoperișul și s-a prăbușit în interiorul moscheii, care era vineri plină de oameni veniți să se roage. 

Autoritățile saudite doresc să extindă suprafața Marii Moschei (Masjid al-Haram), de la 350.000 de metri pătrați cât are în prezent, la 750.000 de metri pătrați. 
 
Autoritățile și-au propus ca prin această extindere să poată oferi spațiu de rugăciune pentru circa trei milioane de credincioși, dar și să evite ca pelerinii să se calce în picioare, așa cum s-a întâmplat în 2006, în timpul pelerinajului musulman, când 350 de pelerini și-au pierdut viața.