ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Curtea Supremă a SUA va decide dacă monumentul din Bladensburg (Maryland), ridicat în onoarea celor uciși în Primul Război Mondial, va rămâne în continuare pe teritoriul american. Judecătorii americani au anunțat că urmează să se pronunțe în cazul bătăliei legale începută în 2012, scrie Fox News.

Construcția Crucii Păcii a început în 1919 și a fost finalizată în 1925. Orașul Bladensburg a ridicat memorialul de război pe terenurile publice în cinstea celor 49 de americani căzuți pe câmpurile de luptă. Potrivit autorităților din Maryland, scopul monumentului nu este acela de a răspândi creștinismul, ci, mai degrabă, reprezintă un "mesaj laic al memoriei".

În 2012, Asociația Umaniștilor Americani a trimis o scrisoare Parcului Național Maryland, responsabil cu întreținerea memorialului, cerând înlăturarea crucii. În 2014, umaniștii au dat în judecată zona în care se află crucea, susținând că monumentul încalcă Establishment Clause a primului amendament din Constituția americană.
 
Carta interzice guvernului SUA să favorizeze o religie față alteia. Pentru procurorul umanist, Monica Miller, crucea „favorizează în mod neconstituțional veteranii creștini, prin excluderea tuturor celorlalți", așa cum a declarat pentru Associated Press.

În 2015, o primă sentință le-a dat o lovitură umaniștilor, magistrații fiind de acord că monument își servește scopul laic: acela de a onora soldații care au căzut în război. Dar, în octombrie 2017, sentința a fost anulată în apel. O instanță federală din Virginia a stabilit că, prin grandoarea sa, crucea „are ca efect susținerea unei religii”.

First Liberty Institute, care s-a opus verdictului, a obținut o revizuire la Curtea Supremă. „Dacă veți permite ca acest monument să fie distrus, mai devreme sau mai târziu  cimitirele și mii de alte monumente de acest gen din toată țara vor fi demolate. O armată de bile de demolare și buldozere se va dezlănțui în Statele Unite”, a fost argumentul celor de la First Liberty Institute.

Ultimul cuvânt aparține Curții Supreme.