Curtea Supremă a SUA va decide dacă monumentul din Bladensburg (Maryland), ridicat în onoarea celor uciși în Primul Război Mondial, va rămâne în continuare pe teritoriul american. Judecătorii americani au anunțat că urmează să se pronunțe în cazul bătăliei legale începută în 2012, scrie Fox News.

Construcția Crucii Păcii a început în 1919 și a fost finalizată în 1925. Orașul Bladensburg a ridicat memorialul de război pe terenurile publice în cinstea celor 49 de americani căzuți pe câmpurile de luptă. Potrivit autorităților din Maryland, scopul monumentului nu este acela de a răspândi creștinismul, ci, mai degrabă, reprezintă un "mesaj laic al memoriei".

În 2012, Asociația Umaniștilor Americani a trimis o scrisoare Parcului Național Maryland, responsabil cu întreținerea memorialului, cerând înlăturarea crucii. În 2014, umaniștii au dat în judecată zona în care se află crucea, susținând că monumentul încalcă Establishment Clause a primului amendament din Constituția americană.
 
Carta interzice guvernului SUA să favorizeze o religie față alteia. Pentru procurorul umanist, Monica Miller, crucea „favorizează în mod neconstituțional veteranii creștini, prin excluderea tuturor celorlalți", așa cum a declarat pentru Associated Press.

În 2015, o primă sentință le-a dat o lovitură umaniștilor, magistrații fiind de acord că monument își servește scopul laic: acela de a onora soldații care au căzut în război. Dar, în octombrie 2017, sentința a fost anulată în apel. O instanță federală din Virginia a stabilit că, prin grandoarea sa, crucea „are ca efect susținerea unei religii”.

First Liberty Institute, care s-a opus verdictului, a obținut o revizuire la Curtea Supremă. „Dacă veți permite ca acest monument să fie distrus, mai devreme sau mai târziu  cimitirele și mii de alte monumente de acest gen din toată țara vor fi demolate. O armată de bile de demolare și buldozere se va dezlănțui în Statele Unite”, a fost argumentul celor de la First Liberty Institute.

Ultimul cuvânt aparține Curții Supreme.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews