ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul scriitor italian Umberto Eco a reușit să provoace o adevărată furtună mediatică în Peninsulă, după ce a acuzat rețelele de socializare că ”dau libertate de cuvânt unor legiuni de imbecili”. ”Este invazia imbecililor”, a spus autorul romanului ”Numele trandafirului”.

Cu ocazia ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa în ”Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino, Umberto Eco a vorbit despre rețelele de socializare.  Despre care a spus că sunt nici mai mult nici mai puțin decât o "invazie a imbecililor".

"Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili, care înainte vorbeau doar pe la bar, după un pahar de vin, fără să dăuneze colectivității. Imediat erau puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor", a spus scriitorul și semioticianul italian, conform Panorama.it.

Atacul lui Eco o vizat și televiziunea, pe care a numit-o un rău cu care se confruntă societatea. ”Televiziunea a promovat idiotul satului, față de care spectatorul se simțea superior", a spus Eco.

Drama internetului este că "l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr", observă Eco, care îi invită pe jurnaliști "să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu".

"Ziarele ar trebui să dedice cel puțin două pagini analizei critice a site-urilor, așa cum profesorii ar trebui să-i învețe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-și face temele. Să știi să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informațiile pentru a înțelege dacă sunt credibile sau nu", a spus Umberto Eco.