ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Umoristul francez Guillaume Meurice a fost suspendat din postul de radio după ce a reiterat, pe 28 aprilie, la France Inter, o glumă din 29 octombrie 2023 despre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pe care l-a descris drept „un fel de nazist, dar fără prepuț”.

Postul de radio public l-a notificat prin poștă cu privire la „încetarea timpurie a contractului pentru abatere gravă”, după cum a scris lemonde.fr pe 11 iunie 2024.

Guillaume Meurice a fost suspendat pe 2 mai, la cinci zile după ce a reiterat comentariile despre Benjamin Netanyahu.

Cu câteva zile mai devreme, pe 18 aprilie, procuratura din Nanterre pronunțase respingerea plângerii depuse la 6 noiembrie 2023 de Organizația Evreiască Europeană, care îl acuză pe umorist de „provocare la violență și ură antisemită” și „injurii publice cu caracter antisemit”.

Președintele Radio France, Sibyle Veil, a justificat demiterea umoristului, vorbind despre „obstinația sa și (...) neloialitatea lui repetată”, într-un mesaj către personalul postului de radio public. Reiterându-și afirmațiile, Guillaume Meurice „a ignorat avertismentul pe care îl primise de la Arcom” (regulatorul în domeniul audiovizualului) și „nu am avut de ales”, a scris Veil în acest mesaj, consultat de Le Monde.

Suspendarea lui Guillaume Meurice a provocat o grevă pe 12 mai la France Inter. La sfârșitul lunii mai, sindicatele Radio France și echipa de redacție de la France Inter au cerut conducerii lor să renunțe la „decizia de demitere” a umoristului, considerând că aceasta ar „crea un precedent serios” pentru încălcarea libertății de exprimare.

După demiterea lui Guillaume Meurice, trei editorialiști de la emisiunea „Grand Dimanche Soir”, Aymeric Lompret, GiedRé și Laélia Véron, au anunțat că își dau demisia în semn de sprijin pentru colegul lor. „Mai mult Guillaume = mai mult Aymeric”, a scris Aymeric Lompret pe X. „Din motive care mi se par evidente, demisionez”, a declarat GiedRé, la rândul său. De asemenea, Laélia Véron a anunțat: „ Grand Dimanche Soir s-a încheiat pentru mine! Sprijin pentru [Guillaume] Meurice”.