ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia inaugurează centrala nucleară plutitoare Akademik Lomonosov
O centrală nucleară plutitoare denumită Akademik Lomonosov va fi remorcată, luna viitoare, prin Ruta Maritimă de Nord până în Orientul Îndepărtat, ca parte a ambiției Rusiei de a aduce energie electrică în acea regiune cu mari bogății minerale, relatează site-ul postului CNN, conform Mediafax.

Platforma de 144 de metri lungime, pictată în culorile steagului Rusiei și care a fost construită în aproape două decenii, urmează să ajungă în orașul-port Pevek, aflat la aproximativ 6.437 de kilometri de Moscova.

Aceasta va furniza electricitate construcțiilor și companiilor care extrag hidrocarburi și pietre prețioase din regiunea Ciukotka, ceea ce a provocat îngrijorări politice în Statele Unite, care se tem că centrala va servi ambițiilor președintelui Vladimir Putin.
 
Admiral Lomonsov va fi cea mai nordică centrală nucleară operațională din lume și reprezintă un element esențial de dezvoltare a economiei regionale. Aproximativ două milioane de ruși locuiesc în apropierea coastei arctice, în mai multe localități și orașe, inclusiv în Pevek.

Conceptul unui reactor nuclear staționat în Oceanul Arctic a atras critici din partea ecologiștilor. Greenpeace numește platforma "Cernobîl pe gheață" sau "Cernobîl plutitor".